Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон обяви в четвъртък кандидатурата си за президент на Каталуния на предсрочните регионални избори, които ще се проведат на 12 май, съобщава Politico.

"Реших да се кандидатирам на предстоящите парламентарни избори в Каталуния, каза Пучдемон, който е член на Европейския парламент. Необходимо е да защитим институциите на нашата страна преди всичко."

Със завръщането си обаче той рискува да бъде арестуван на влизане в Испания, което би имало последици за националното правителство.

Припомняме, че Пучдемон вече беше начело на региона между 2016 и 2017 г., когато ръководи организирането на незаконен за Испания референдум за превръщането на Каталуния в независима република. Веднага след гласуването испанските власти разпоредиха арест за него и други сепаратистки лидери, замесени в гласуването за самоопределение. Това го накара да избяга в Белгия, където живее оттогава.

Пучдемон се завръща в Испания с амбиция отново да оглави Каталуния?

Пучдемон се завръща в Испания с амбиция отново да оглави Каталуния?

Каталунският сепаратист рискува да бъде арестуван на влизане в страната

Пучдемон все още е преследван от испанските прокурори и в момента е обект на разследване за тероризъм, сепаратисткият лидер. Но изрази увереност, че спорният законопроект за каталунска амнистия, приет от правителството на испанския премиер Педро Санчес, ще му позволи да се върне в родната си страна навреме да встъпи в длъжност.

"Днес започва обратното броене за моето завръщане, каза той, добавяйки, че ще се върне в Каталуния, ако има подкрепа от мнозинството да положи клетва като президент на региона. Ще напусна окончателно изгнанието си, за да присъствам на пленарната сесия и лично да поискам доверието на парламента."

По време на речта си Пучдемон засегна възможността партиите, подкрепящи независимостта, да се обединят, за да участват в коалиция - вероятно под негово ръководство.

"Никога няма да спра да моля за единство, каза той. Страната ни никога не е печелила, когато се справяме сами."

Предложението му обаче едва ли ще се реализира. Пучдемон атакува управляващата партия Републиканска левица на Каталуния за желанието ѝ да участва в преговори с Мадрид, а настоящият президент на Каталуния Пере Арагонес не е предполагал, че би бил готов да играе "втора цигулка" след своя предшественик.

Пучдемон определи предстоящите избори като де факто референдум за това дали Каталуния трябва да бъде "част от Испания или независима държава. Той повтори, че "не се е отказал от нищо" и че поддържа "легитимността на референдума и нашата декларация за независимост".

Но победата на Пучдемон на регионалните избори не е сигурна. Кандидатът на Социалистическата партия, бившият министър на здравеопазването Салвадор Ила, в момента води в социологическите проучвания.

Каталуния провежда предсрочни избори на 12 май

Каталуния провежда предсрочни избори на 12 май

След като регионалният парламент отхвърли бюджетното предложение на правителството на сепаратисткото малцинство