Върховният съд на Испания призова лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон да даде показания от разстояние през юни за връзките му с група, обвинена в нарушаване на закона за тероризма, заради протести след неуспешния опит на региона за обявяване на независимост през 2017 г., предава Ройтерс.

Разследващият магистрат определи предварителни дати за дистанционното изслушване между 17 и 21 юни и издаде Европейска заповед за разследване, за да установи местонахождението и юридическия адрес на Пучдемон, се казва в изявление на съда в понеделник. Пучдемон живее в самоналожено изгнание в Белгия.

Случаят се отнася до протести на тайна каталунска група, "Демократично цунами", която организира масови демонстрации, включително седящи стачки през 2019 г. Тези протести предизвикаха отмяна на полети на летището в Барселона и блокираха магистрала за Франция.

Групата, която не идентифицира лидерите си, твърди, че действията й са били мирни и използването на законодателството срещу тероризма е неподходящо. Пучдемон отрича да има каквито и да било връзки с групировката и нарича случая пример за политическо преследване.

Съдът издаде същата призовка за Рубен Вагенсберг, член на регионалния парламент на Каталуния от сепаратистката партия ERC, който се премести в Швейцария през януари.

Миналия ноември Върховният съд заяви, че разследва групата за подозрения в извършване на терористични престъпления, както и Пучдемон и 10 други за предполагаемо заемане на ръководни роли в нея.

Пучдемон е изправен пред наказателно преследване по отделно дело за референдума през 2017 г. за отделяне от Мадрид по времето, когато той заемаше поста регионален лидер, и последваща декларация за независимост, която съдилищата обявиха за незаконна.

61-годишният бивш журналист избяга от Испания, за да избегне обвинения в неподчинение и присвояване. В Белгия той е член на Европейския парламент.

През март Пучдемон обяви, че ще се опита отново да оглави региона на изборите през май и ще се върне в Испания, ако спечели - дори ако заповедта за ареста му остане в сила.

Въпреки това обвиненията срещу него може да бъдат оттеглени съгласно закона за амнистия, предложен от Социалистическата партия на премиера Педро Санчес в замяна на гласовете на сепаратистите за подкрепа на националното правителство на малцинството.

Хиляди испанци отново казаха "не" на амнистия за каталунците

Хиляди испанци отново казаха "не" на амнистия за каталунците

На фона на нови опити законопроектът да бъде приет