Истанбулските власти са оттеглили покана до основателя на Уикипедия Джими Уейлс да участва в голяма конференция в турския мегаполис. Това обявиха властите, цитирани от Агенция "Франс прес", след като Турция блокира достъпа до онлайн енциклопедията.

В събота Анкара блокира достъпа до Wikipedia.org на територията на страната с административна заповед, издадена от телекомуникационния орган. Сайтът остава недостъпен за потребителите в Турция.

Турските власти блокираха Уикипедия

Турските власти блокираха Уикипедия

Без да посочват причина

Държавна медия съобщи, че забраната е наложена, тъй като Уикипедия не е отговорила на многобройните искания от страна на Анкара за премахване на съдържание, насърчаващо към тероризъм и обвиняващо Турция в сътрудничество с различни терористични групировки.

Служители на общината в Истанбул по-рано са изпратили покана до Уейлс за участие в голяма международна конференция, която ще се проведе в града в периода 15-18 май.

Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

Увери турците, че винаги ще се бори за това право

Въпреки това, в кратко съобщение общината днес съобщи, че Уейлс е премахнат от списъка с гостите.

"Той е информиран за решението", се допълва в съобщението, без да се посочва причина за оттеглянето.

Реагирайки на забраната за Уикипедия, в събота Джими Уейлс написа в Туитър: "Достъпът до информация е основно човешко право". Той увери турския народ, че винаги ще стои с тях в борбата за това право.

"Уикипедия" опитва да премахне забраната в Турция

"Уикипедия" опитва да премахне забраната в Турция

Достъпът в страната бе спрян по-рано

В изминалите години Турция често временно блокираше достъпа до популярни сайтове, включително Туитър и Фейсбук, вследствие на големи събития като терористични атаки или антиправителствени протести.

Правителството казва, че такива мерки винаги са временни и нужни за националната сигурност. Критиците обаче виждат в тях друго ограничение на гражданските права под управлението на президента Реджеп Тайип Едроган.