Делегация на Саудитска Арабия пристигна в Техеран в събота, за да обсъди повторното откриване на дипломатическите си мисии в Ислямската република, два дни след историческата среща между външните министри на двете страни в Пекин.

Посещението следва безпрецедентната среща между ръководителите на дипломациите им в Китай в четвъртък, след като миналия месец те се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения.

Саудитската дипломатическа делегация пристигна в Иран, за да обсъди повторното откриване на мисиите си след седемгодишно отсъствие, съобщи външното министерство на Рияд.

Цитиран от официалната Саудитска агенция по печата (SPA), министърът нарече посещението част от "изпълнението на тристранното споразумение", постигнато на 10 март между двете регионални сили с посредничеството на Китай, за възстановяване на връзките, прекъснати през 2016 г.

Двата дългогодишни съперника в Близкия изток сега обещаха да работят заедно.

При срещата си в Пекин в четвъртък саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан и неговият ирански колега Хосейн Амир-Абдолахиан обещаха да осигурят сигурност и стабилност в неспокойния регион на Персийския залив.

"Двете страни подчертаха значението на проследяването на изпълнението на Споразумението от Пекин и неговото активиране по начин, който разширява взаимното доверие и областите на сътрудничество и спомага за създаването на сигурност, стабилност и просперитет в региона", се казва в съвместно изявление.

В събота саудитска "техническа делегация" се срещна с ръководителя на протокола на Иран Мехди Хонардуст във външното министерство в Техеран, съобщи SPA.

Ключова среща на топ дипломатите на Иран и Саудитска Арабия в Китай

Ключова среща на топ дипломатите на Иран и Саудитска Арабия в Китай

Това е първата официална среща между външните министри от седем години

Двете страни прекъснаха връзките си, след като протестиращи в Ислямската република нападнаха саудитски дипломатически мисии след екзекуцията на виден шиитски духовник в Рияд.

Шокиращото сближаване между Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света и Иран, който е с преобладаващо шиитско население и е в силен конфликт със западните правителства заради ядрените си дейности, може да промени отношенията в целия регион, който от десетилетия се характеризира с размирици.

Съгласно споразумението от миналия месец двете страни трябва да отворят отново своите посолства и мисии в рамките на два месеца и да изпълнят споразуменията за сигурност и икономическо сътрудничество, подписани преди повече от 20 години.

Иранският президент Ебрахим Раиси също така е поканен от саудитския крал Салман в Рияд - пътуване, планирано да се осъществи след свещения постен месец Рамадан, който приключва по-късно през април.

Президентът на Иран ще посети Саудитска Арабия

Президентът на Иран ще посети Саудитска Арабия

Раиси е проветствал получената покана от крал Салман

В продължение на десетилетия Съединените щати са ключовата дипломатическа сила в Близкия изток и имат съюз, макар и често обтегнат, със Саудитска Арабия.

Вашингтон приветства предпазливо сближаването между саудитците и противника на САЩ - Иран, въпреки ролята на Китай, който смята за най-големия си глобален претендент.

Иран и Саудитска Арабия се борят за влияние в Сирия, Ливан и Ирак.

Те също така подкрепят съперничещи си страни в няколко конфликтни зони в региона, включително в Йемен, където бунтовниците хути са подкрепяни от Техеран, а Рияд ръководи военна коалиция, подкрепяща правителството.

В събота омански посредници пристигнаха в йеменската столица Сана, за да обсъдят ново примирие между подкрепяните от Иран бунтовници хути и Саудитска Арабия, съобщи източник от летището.

Саудитска Арабия бърза да инвестира в Иран

Саудитска Арабия бърза да инвестира в Иран

След като двете страни се споразумяха да възобновят отношенията си

Дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта се умножиха след сключената с посредничеството на Китай саудитско-иранска сделка за възстановяване на отношенията.