Руският президент Владимир Путин обяви, че той и японският премиер Шиндзо Абе са обсъдили възможността за сключването на мирен договор между двете страни, но това не било лесно заради териториалния им спор за Курилските острови, съобщават "Ройтерс". 

Путин настоя "историческият пинг-понг" за Курилите да спре

"Наивно ще е да се смята, че този проблем може да се реши отведнъж. Безусловно обаче е необходимо да се търси решение, което би отговаряло на стратегическите интереси и на Русия, и на Япония. Трябва грижливо да се работи по укрепването на двустранното доверие", коментира Путин в Токио на обща пресконференция с Абе.

Руският държавен ръководител за пореден път определи като "анахронизъм от миналото" липсата на мирен договор между Москва и Токио.

"Сключването на мирен договор не е нещо лесно", призна и Абе.

Икономическото сътрудничество между двете страни ще помогне за установяване на пълнокръвни отношения между тях, допълни Путин.

Спорът за Курилските острови между двете страни ги възпрепятства да подпишат официален мирен договор за края на Втората световна война. 

Абе обеща да го разреши спора с надеждата да остави дипломатическо наследство, което преодолява това на баща му, който е бил външен министър, и да изгради по-добри отношения с Русия, за да се противопостави на нарастващата мощ на Китай.