Пристигането на ракети с голям обсег на действие ATACMS в достатъчни количества ще позволи на украинските сили да влошат руската логистика и да застрашат руските летища в дълбоките тилови райони, въпреки че месеците забавяне може да са дали на руските военни време да компенсират потенциалните оперативни въздействия, които ATACMS ще окажат на Украйна.

Това се казва в дневния анализ на Института за Изследване на войната (ISW).

На 17 октомври 2023 г. Украйна за първи път използва предоставените от САЩ ракети с голям обсег на действие ATACMS за нанасяне на удари по руски цели в окупирана Украйна, като насочи ударите си срещу руски летища в окупираните градове Бердянск и Луганск.

Украинските сили вероятно са имали за цел да прекъснат руската авиационна подкрепа за локализираните руски офанзивни усилия по това време, но не са били снабдени с достатъчно ATACMS, за да проведат трайно усилие за пресичане на руски авиационни активи в голям мащаб.

Въоръжените с касетъчни боеприпаси версии на ракетите ATACMS позволяват на украинските сили да нанасят по-ефективни удари по летища, които могат да унищожат в по-широк мащаб руски въздухоплавателни средства и други активи, отколкото отделни ракетни удари по отделни въздухоплавателни средства.

Тези удари могат да накарат руските сили да преместят въздухоплавателните средства по-далеч от фронтовата линия, въпреки че това вероятно ще бъде много по-значително за руските въртящи се самолети, отколкото за повечето руски самолети, които имат много по-голям обсег.

Руските сили са използвали въртолети със значителен ефект при отблъскването на украински механизирани атаки по време на украинската контраофанзива в Запорожка област през лятото на 2023 г., но оттогава са използвали много по-малко въртолети.

Пристигането на ракетите с далечен обсег на действие ATACMS може също така да представлява значителна заплаха за руските складове за боеприпаси в тиловите райони и може да принуди руското командване да избере между укрепване на съществуващите складове и по-нататъшно разпръскване на складове в окупираната Украйна.

САЩ тайно са доставили на Украйна ракети с голям обсег ATACMS

САЩ тайно са доставили на Украйна ракети с голям обсег ATACMS

Подкрепа срещу руската агресия

Възможно е руските сили вече да са се адаптирали към потенциалните нови украински възможности за нанасяне на удари след използването на АТАСМS през октомври 2023 г.

Украинските удари срещу руски логистични или руски авиационни средства в дълбоките тилови райони обаче вероятно ще бъдат оперативно значими само ако украинските сили успешно ги координират с наземните операции, за да използват влошените руски способности в резултат на ударите.

На 24 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна "няколко часа" след подписването на законопроект, с който на Украйна ще бъде предоставена помощ в размер на около 60 млрд. долара.

NBC: Байдън обмисля да прати далекобойни ATACMS на Украйна за удари по Крим

NBC: Байдън обмисля да прати далекобойни ATACMS на Украйна за удари по Крим

Администрацията на Байдън клони към доставката на Украйна с ракети с голям обсег

Съобщава се, че през март 2024 г. Съединените щати са предоставили на Украйна неуточнен брой ракети с голям обсег на действие ATACMS, някои от които Украйна вече е използвала за нанасяне на удари по руски цели в дълбоките тилови райони.

Западните медии съобщиха, че висши американски служители са заявили, че през март 2024 г. Съединените щати тайно са доставили на Украйна неуточнен брой ракети ATACMS с обсег на действие около 300 км.

Високопоставен американски служител съобщи, че оттогава украинските сили са нанесли удари с ракетите ATACMS по руска военна база в окупирания Крим и по неуточнена цел източно от окупирания Бердянск, Запорожка област.

Пентагона: Ракетите ATACMS могат да се ползват само в суверенните граници на Украйна

Пентагона: Ракетите ATACMS могат да се ползват само в суверенните граници на Украйна

Те вече бяха използвани на 17 октомври срещу Луганск и Бердянск

На 24 април руските власти арестуваха заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов по обвинение в приемане на подкуп, въпреки че други руски източници съобщиха, че Иванов е заподозрян в държавна измяна.

На 23 април руският Следствен комитет съобщи, че руските власти са задържали Иванов и разследват дали е приел подкуп, а на 24 април московският Басмански съд официално арестува Иванов по обвинение в подкуп.

Руските ултранационалистически военни блогъри до голяма степен отбелязаха ареста на Иванов и го използваха като възможност да критикуват публично руското МО. Руските военни блогъри до голяма степен призоваха руските съдилища да изправят Иванов пред съда за престъпленията му и изразиха съжаление за неуспехите на руското МО по време на войната, като определиха ареста на служител на МО като отдавна закъснял.

Лондон: Ударите с ATACMS може да принудят Русия да изтегли командването си далеч от фронта

Лондон: Ударите с ATACMS може да принудят Русия да изтегли командването си далеч от фронта

Това обаче ще увеличи тежестта върху логистичните вериги

Един от известните военни блогъри, свързани с Кремъл, смекчи празненствата на другите военни блогъри, като попита колко съществено се е променило, след като руското МО е сменило много други служители по време на войната, включително е сменяло някои служители в областта на отбраната и военните служители между постовете, вместо да ги уволнява направо.