На 1 април руски, украински и западни източници отбелязаха, че руската зимна офанзива не е успяла да постигне целите на Кремъл за завземане на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на ИНститута за изследване на войната (ISW).

Оттам посочват, че украинската армия готви офанзива след Великден.

На 22 декември началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов обяви, че руските сили съсредоточават по-голямата част от усилията си върху завземането на Донецка област, а в началото на февруари руските сили започнаха зимната си настъпателна операция по линията Купянск-Сватово-Кремина-Лиман и по избрани фронтови линии в западната част на Донецка област.

Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство отбеляза, че Герасимов не е успял да разшири руския контрол над Донбас по време на назначаването си за командващ театъра на военните действия в Украйна и е постигнал само незначителни успехи, изразходвайки мобилизирания персонал.

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов заяви, че Герасимов не е спазил крайния срок на Кремъл да превземе Донбас до 31 март.

Руските военни блогъри се тревожат, че руските сили трябва да приключат настъпателните си операции в Бахмут и Авдеевка, за да се подготвят за украинските контраофанзиви, които очакват между православния Великден на 16 април и съветския Ден на труда на 9 май (Има разминаване в датите - 1 май е съветския Ден на труда, а 9 май е Денят на победата в бившия СССР и сегашна Русия - бел. ред).

Днешните сражения около Бахмут и Авдеевка са били най-ожесточени

Днешните сражения около Бахмут и Авдеевка са били най-ожесточени

 Украинската армия е отбила над 50 руски атаки

Военните блогъри изтъкнаха разочарованието си, че през зимата не е имало решителни сражения, и отбелязаха, че Русия няма да може да продължи широкомащабна настъпателна операция, ако не успее да обезопаси Бахмут и Авдеевка през следващите седмици. Заместник-началникът на Главното управление на Руската национална гвардия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски заяви, че е съгласен с бившия командващ театъра армейски генерал Сергей Суровикин, че Русия трябва да премине към отбранителни позиции.

(На ISW не е известно Суровикин да е направил публично изявление в тази насока.)

Ходаковски отбеляза, че неуспехите по време на настъплението водят до загуба на жива сила и предизвикват негативни настроения сред личния състав, и заяви, че неназованите участници може да се опитват да продължат настъплението по лични причини, вместо да подходят рационално към въпроса. Коментарът на Ходаковски вероятно предполага, че Герасимов преследва личен интерес от поддържане на офанзивата, за да запази благоразположението на руския президент Владимир Путин.

Неотдавнашното назначаване на Ходаковски на 30 март за заместник-началник на регионалния отдел на Росгвардия и завръщането на Суровикин (поне чрез пълномощник) в информационното пространство може да показва, че неуспешната офанзива на Герасимов в целия театър може би вече му струва благоразположението на Путин.

Украйна: Времето играе против руските сили в Бахмут

Украйна: Времето играе против руските сили в Бахмут

Упорстващото руско командване повишило залозите в своя собствена вреда

Исканията на Ходаковски и военните блогъри към руските сили да дадат приоритет на отбранителните операции не са неоснователни и показват, че националистическите групи са чувствителни към променящата се динамика на фронтовете. ISW отдавна е преценила, че руската зимна офанзива едва ли ще бъде успешна поради постоянните неуспехи на руското командване да разбере времевите и пространствените взаимоотношения, свързани с подобна кампания.

ISW също така оцени, че Русия няма да разполага с необходимата бойна мощ, за да поддържа повече от една голяма настъпателна операция в Донецка и Луганска област, а продължаващите кампании за набиране на военнослужещи в Русия и окупираните украински територии може да показват, че Русия се подготвя за недостиг на резерви.

Нарастващите руски спекулации за промени в руското военно командване вероятно показват, че Русия скоро може да промени висшето си военно командване заради неуспешната зимна офанзива. На 1 април руски военни блогъри твърдяха, че руското министерство на отбраната (МО) е отзовало командира на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от отпуск на 30 март, след като според съобщенията руското МО го е заменило с генерал-лейтенант Олег Макаревич на 13 януари.

Руското МО така и не потвърди уволнението на Теплински и вероятно МО го е пуснало в отпуск, за да може да го отзове да командва ВДВ, когато сметне за необходимо. Руски военни блогъри твърдят, че Теплински веднага е отлетял за щаба на руската съвместна групировка в Ростов на Дон, Краснодарски край, за да поеме командването на ВДВ и че вече планира бъдещи операции.

Един от блогърите твърди, че началникът на Генералния щаб на сухопътните войски и бивш командващ на Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин е отпътувал заедно с Теплински за щаба на съвместната групировка.

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Пригожин призна и за загуби в Бахмут

Все пак твърди, че украинската армия там била унищожена

Руското МО замени официално Лапин с генерал-лейтенант Андрей Мордвичев като командир на руската агресия в Украйна на 17 февруари след интензивни публични критики към Лапин за управлението му на линията "Сватове-Кремина" през есента на 2022 г.

Остава да се види дали Лапин ще си върне ролята на командващ силите в Украйна. Руски източници спекулираха от 27 март, че руското МО наскоро е уволнило и командващия Източния военен окръг (ИВО) генерал-полковник Рустам Мурадов в отговор на интензивните критики към командването му заради значителните загуби в настъпателните операции край Вухледар в началото на 2023 г.

ISW и преди е отбелязвала, че засилените руски спекулации за промени във военното командване кореспондират с реални промени в руските командири, макар и невинаги да следват точно твърденията на руските източници.

Основни изводи

  • Руски, украински и западни източници отбелязаха, че руската зимна офанзива не е успяла да постигне целите на Кремъл за превземане на всички Донецка и Луганска област до 31 март.
  • Нарастващите руски спекулации за промени в руското военно командване вероятно показват, че Русия скоро може да пренареди висшето си военно командване поради неуспешната зимна офанзива.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили не постигнаха потвърдени успехи в района на Бахмут и продължиха настъпателните операции по фронтовата линия Авдеевка - град Донецк.
  • Руските сили продължиха да изграждат отбранителни съоръжения в окупираната Южна Украйна.
  • На 1 април Русия започна полугодишната си наборна военна служба, която е най-голямата наборна военна служба от 2016 г. насам.
  • Руските окупационни власти продължават да депортират украински деца в Русия по схеми за почивка и рехабилитация.
  • Руски националистически фигури критикуваха беларуския президент Александър Лукашенко, че не е продължил усилията за създаване на Съюзната държава между Русия и Беларус от средата на 90-те години на миналия ХХ век.