Времето играе против руските сили, които се опитват да установят контрол над украинския град Бахмут. Това заяви украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр.

"Компетентните действия на нашето командване в посока Бахмут и смелостта на бойците ни направиха тези продължителни сражения най-скъпите за врага по време на пълномащабното му нахлуване", написа тя в "Телеграм".

Маляр твърди, че времето, оръжията, оборудването и "огромният брой жертви", които Русия е дала в Бахмут досега, не са оправдани "от гледна точка на военната целесъобразност", но упорстващото руско командване е повишило залозите в своя собствена вреда.

Украйна обясни основната си задача при Бахмут

Украйна обясни основната си задача при Бахмут

Генерал Сирски се срещна с войници на фронта

Вчера Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна, че руските сили са постигнали известен напредък в Бахмут, но посочи, че украинските бойци все още удържат сраженията, продължаващи от няколко месеца.

Тази седмица британското министерство на отбраната определи напредъка на руските сили като "незначителен", а преди дни председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили съобщи пред американските депутати, че през последните 20-21 дни руските войски не са постигнали никакъв напредък в и около Бахмут.

Продължилата около осем месеца битка за Бахмут, в който преди войната са живели общо 70 000 жители, но сега е на практика превърнат в руини, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Военен експерт вижда изтощение при руските атаки в Бахмут

Военен експерт вижда изтощение при руските атаки в Бахмут

Руските войски се концентрират върху по-малки участъци от фронта, пише Сергей Згурец