Настъплението на руските нашественици в покрайнините на Бахмут, Донецка област, се е забавило до пълно или почти пълно спиране. Руските войски се концентрират върху по-малки участъци от фронта. Това заяви военният смята експерт Сергей Згурец, директор на информационно-консултантската компания Defense Express, цитиран от УНИАН. 

"Мисля, че това е резултат от изтощението на вражеските сили. Не е ясно дали врагът има достатъчно резерви и техника, за да възстанови инерцията. Имаме нашите контраатаки и консолидация в посока на Клешчевка. Начините за осигуряване на града работят ", написа той в колоната си в "Еспресо".

Експертът отбеляза, че боевете в Бахмут продължават в градските райони.

"Врагът се опитва да се промъкне от север, юг и запад, но без особен ентусиазъм. В Бахмут военните действия продължават в три основни посоки. В северната част, около завода и в самия завод "Азом", на юг покрай Улица Корсунски, както и в района на улица Мариуполская. Работи артилерия, работят нашите снайперисти. Работи и бронирана техника, макар и доста ограничено", написа още Згурец.

Британското разузнаване: Боевете за Бахмут продължават

Британското разузнаване: Боевете за Бахмут продължават

Недостигът на жива сила възпрепятства руската офанзива

Продължават боевете в град Бахмут в Донбас, въпреки че руските атаки все още са на намалено ниво в сравнение с последните седмици.

Това съобщи по-рано днес британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Едно от ключовите постижения на последните украински операции вероятно е изтласкването на руските изтребители на групата "Вагнер" от маршрут 0506. Този второстепенен селски път се превърна в критична линия за доставки за украинските защитници. "Вагнер" преди това е бил на няколкостотин метра от маршрута.

На 26 март 2023 г. руските медии твърдят, че "Вагнер" е поел пълен контрол върху фабричния комплекс Азом на север от центъра на град Бахмут.

Украинският генерален щаб: Бахмут се държи

Украинският генерален щаб: Бахмут се държи

Руснаците атакуват на други места, но без успех

Районът обаче вероятно остава оспорван, както беше през последните две седмици. След като Вагнер вече потвърди освобождаването на най-малко 5000 затворници бойци, недостигът на персонал вероятно възпрепятства руските офанзивни усилия в сектора.