Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев каза, че Русия вероятно ще трябва да превземе Киев рано или късно, докато идентифицира възможните по-нататъшни териториални цели на Русия в Украйна. Медведев отговори така в интервю, публикувано на 22 февруари, на въпроса дали все още ще остане някаква част от Украйна, която Русия да счита за легитимна държава, чиито граници Русия ще бъде готова да признае.

Русия трябва да осигури своите интереси чрез постигане на целите на специалната военна операция, както са изложени от руския президент Владимир Путин -  демилитаризация, денацификация и неутралитет на Украйна. Медведев повтори намерението на Русия да промени ситуацията в Украйна, заявявайки, че украинското правителство "трябва да падне, то трябва да бъде унищожено, то не трябва да остава на този свят". Медведев заяви, че Русия трябва да създаде "защитен кордон", за да се предпази от "посегателства върху земите на Русия", включително обстрели и активни настъпателни операции.

Медведев заяви, че не знае къде Русия трябва да "спре".

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW).

Медведев твърди, че Киев исторически е руски град, откъдето в момента произлизат "международните" заплахи за съществуването на Русия. Медведев също определи Одеса като исторически "руски" град. На 31 януари руският президент Владимир Путин подчерта идеята за "демилитаризирана" или "санитарна" зона в Украйна.

ISW по-рано писа, че изявленията на Путин за създаване на защитна зона, в която претендираните и действителните територии на Русия са извън украинския обсег на стрелба, всъщност означават, че Русия не може да приеме съществуването на каквато и да е независима Украйна със способността да се защитава.

ISW: От десет години Кремъл се опитва да унищожи Украйна

ISW: От десет години Кремъл се опитва да унищожи Украйна

Русия води последователна военна кампания срещу Киев

Медведев обаче също така твърди, че "ако нещо остане от Украйна", тогава то вероятно има малък шанс за оцеляване и повтори предишните си коментари за възможна украинска крупна държава в Лвовска област, като намеква, че тази област е била полска територия по-рано в историята.

Коментарите на Медведев продължават да показват, че Кремъл се е върнал към познатата си теза, че Русия води войната, за да "освободи своите исторически земи".

Споменаването на възможните намерения на Русия да окупира Одеса може да си струва да се отбележи в светлината на последните събития в проруската отцепническа република Приднестровието в Молдова, чийто южен край е на около 50 километра от града. Приднестровските власти наскоро обявиха, че Конгресът на депутатите в Приднестровието планира да се събере на 28 февруари.

ISW прогнозира, че депутатите може да инициират нов референдум за анексиране от Русия или да предложат или поискат действие по референдум от 2006 г., който призова за анексиране на Приднестровието от Русия.

ISW не е забелязала ясни индикации за руски военни приготовления за намеса в Приднестровието или Молдова като цяло, а руската военна намеса би била предизвикателство за Москва, тъй като Молдова и Приднестровието нямат излаз на море и са достъпни само през румънска или украинска територия.

Медведев също така описа руски планове за репресии срещу украински граждани в окупирана Украйна. Украинските граждани в окупирана Украйна, които вредят на Русия, трябва да бъдат "разкрити и наказани, изпратени в Сибир за превъзпитание в лагери за принудителен труд".

Показните процеси и репресиите от епохата на Сталин, започващи през 20-те и 30-те години на миналия век, са насочени по подобен начин срещу саботьори (вредители), особено в сферата на селското стопанство.

Използването от страна на Медведев на реториката на чистките от епохата на Сталин е важно. Окупационният губернатор на Запорожка област Евгений Балицки също открито обсъди - и се опита да защити - незаконната руска окупационна политика, включително принудителното депортиране на украински граждани, които се противопоставят на нахлуването на Русия в Украйна и вероятно дори намекна за бързите екзекуции на украински граждани от руските окупационни сили.

Путин се срещна с лидерите на Общността на независимите държави (ОНД) и с ръководителя на Република Татарстан Рустам Миниханов на 21 и 22 февруари. Путин присъства на "Игрите на бъдещето" в Казан заедно с президента на Беларус Александър Лукашенко, президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон.

Путин също се срещна с Миниханов и бившия ръководител на Татарстан Минтимер Шамаев, за да обсъдят изграждането на нов неуточнен изследователски и развоен център в Сибур, Татарстан.

ISW и по-рано съобщи, че Миниханов е посетил Иран, вероятно за да обсъди руско-иранското индустриално и военно сътрудничество в областта на отбраната. Посещението на Миниханов беше особено забележително предвид пътуването му до провинция Исфахан, където се намират няколко известни ирански отбранителни промишлени и военни обекта и като се има предвид, че Иран помага за изграждането на съоръжение за производство на военни дронове в специалната икономическа зона "Алабуга" в Татарстан. Миниханов също има предишни връзки с властите в Гагаузия, проруски автономен регион на Молдова (макар и отделен от Приднестровието), което е забележително предвид предупредителната прогноза на ISW от 22 февруари за възможна руска хибридна операция срещу Молдова.

ЕС налага санкции на Русия за дестабилизацията на Молдова

ЕС налага санкции на Русия за дестабилизацията на Молдова

Кишинев благодари за мерките

Украинските сили извършиха още един успешен удар срещу руски полигон в окупираната Херсонска област на 21 февруари и вероятно нанесоха значителни жертви. Говорителят на украинското Южно оперативно командване полковник Наталия Хуменюк съобщи на 22 февруари, че при украински удар са убити близо 60 руски военнослужещи на руски тренировъчен полигон в окупираната Подо-Калиновка, Херсонска област.

Хуменюк заяви, че набелязаните руски щурмови групи се обучават да водят операции край Кринки.

Кадри, публикувани на 21 февруари, показват удара, при който според съобщенията са загинали членове на руския 328-ми десантно-десантен полк (ВДВ) (104-та дивизия на ВДВ), 810-а морска пехотна бригада (Черноморския флот) и 81-ви самоходен артилерийски полк (вероятно възстановен единица от съветската епоха).

Руски блогъри критикуваха руското командване за провеждането на тренировъчни учения в обхвата на украинските дронове и системите HIMARS и се застъпиха за актуализирани политики за обучение, които отчитат заплахата от украинските ударни системи и по-добре защитават руските военнослужещи.

Някои руски блогъри отбелязаха, че този удар следва украинските удари на HIMARS на 20 февруари срещу руски тренировъчен полигон близо до Волноваха, Донецка област, при които според съобщенията са убити "десетки" руски военни.

Европейските и западните съюзници на Украйна продължават да увеличават подкрепата си за Украйна. Датското министерство на отбраната (МО) обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на 22 февруари, оценен на 228 милиона долара. Този пакет включва 15 000 155 mm снаряди, произведени съвместно с Чешката република, оборудване и боеприпаси за противовъздушна отбрана, оборудване за разминиране, дронове, радари и комуникационно оборудване.

Дания също подписа 10-годишно двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс обяви, че Великобритания изпраща 200 противотанкови ракети Brimstone в Украйна.

Нова Зеландия също така обяви нов пакет от помощ за Украйна на стойност 15,4 милиона долара, включително хуманитарна помощ и финансиране за други международни фондове, които подкрепят придобиването на оръжия, възстановяването и реконструкцията на Украйна.

Германският Бундестаг одобри допълнителна военна подкрепа за Украйна, включително неуточнени оръжейни системи с голям обсег и боеприпаси, но отхвърли законопроект, който призовава Германия да предостави крилати ракети Taurus на Украйна.

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Опозицията от ХДС/ХСС настояваше именно те да бъдат доставени на Киев

Руското опозиционно издание "Проект" съобщи на 22 февруари, че руското правителство е подложило най-малко 116 000 руснаци на наказателни и административни обвинения от началото на четвъртия мандат на руския президент Владимир Путин през 2018 г.

Проект съобщи, че руските власти са повдигнали наказателни обвинения срещу 11 442 души за политически мотивирани обвинения, включително екстремизъм, оправдаване на тероризма, дискредитиране на руската армия и разпространение на "фалшива" информация за войната на Русия в Украйна през 2018-2023 г.

Проект отбеляза, че руските власти са повдигнали административни обвинения срещу

Проект съобщи, че руските власти са съдили над 13 000 души по наказателни актове, поради войната в Украйна, включително разпространение на фалшива информация и дискредитиране на руската армия, включително приблизително 4 500 военнослужещи, наказани за нови статии, свързани с поведение в армията или на бойното поле. 

Руските власти са завели над 600 000 случая на неподчинение, обида и насилие срещу руски държавни служители и над 159 000 случая за нарушаване на пандемичните ограничения през този период от време. Въпреки че е вероятно някои и дори много от тези случаи да са легитимни, Кремъл все повече въоръжава руската система за наказателно правосъдие, за да разбие вътрешното несъгласие срещу войната и автократичното управление на Путин, за да консолидира контрола върху местното руско общество.

Броят на заведените дела, свързани с политически репресии, рязко се е увеличил от 2022 г. насам и че много от случаите са съмнителни или поради замъгляване на самото наказателно дело от длъжностни лица, или защото са преследване на фалшиво или преувеличено престъпление за прикриване поредното злодеяние.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 22 февруари, че Кремъл не смята руските военни кореспонденти и блогъри за участници във войната, малко след самоубийството на виден руски блогър на 21 февруари. Песков заяви, че би било погрешно да се приравняват линейно военкорите (руски израз за военните кореспонденти) към руските военнослужещи, воюващи в Украйна, защото те не носят оръжие.

ISW: Предсмъртно писмо на известен руски блогър разкри истината за Авдеевка

ISW: Предсмъртно писмо на известен руски блогър разкри истината за Авдеевка

Загубите на Кремъл са колосални, защото се воюва с остарели стратегии

Песков намекна, че руският президент Владимир Путин е на подобно мнение и отбеляза, че приносът на руските военни кореспонденти към военните усилия трябва да бъде признат в отделна категория, въпреки факта, че много руски блогъри наистина носят оръжие и участват в бойни операции, сред другите задачи, които военният персонал изпълнява.

Изявлението на Песков последва обсъждането в руското информационно пространство на самоубийството на руския военнослужещ и независим блогър Андрей Морозов (известен още като Бойцовский Кот Мурц).

Морозов е служил в руската 4-та отделна мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република (ЛНР), като същевременно е поддържал канал в Telegram с над 100 000 последователи — където той пламенно критикува руското военно командване и висши руски политически фигури — и координира предоставянето на помощ на руските фронтови сили. Морозов обвини руското военно командване и пропагандистите, че са предизвикали решението му да се самоубие, след като оскърбителен руски военен командир му нареди да изтрие докладите си за големи загуби на руски персонал около Авдeевка. Забележките на Песков са забележителни и може да отразяват по-голяма кампания на Кремъл за консолидиране на монопола върху руския военен кореспондент и блогърската общност. Кремъл все повече си сътрудничи с военните кореспонденти, които работят като кореспонденти на първа линия, и ISW наблюдава увеличение на докладите за преследвания срещу блогъри, които извършват хуманитарни или бойни операции в допълнение към поддържането на канали в Telegram.

Руски официални лица по-рано заплашиха да ограничат някои милблогъри да докладват на фронтовата линия, освен ако не притежават издадени от Кремъл "прес" жилетки, и Кремъл може да се опитва да елиминира независимата класа блогъри и да ги замени с военни коментатори, свързани с Кремъл.

105 000 души за обвинения, свързани с реч, съвест и събрания, включително по време на протести.

Руските власти са образували 5829 дела за престъпления срещу държавата през този период, включително шпионаж, разкриване на държавни тайни, сътрудничество с чуждестранни организации и за отказ от участие във войната в Украйна.

Партньорската организация на Проект "Агенция Новости" отбеляза, че руските власти са съдили 329 души за разкриване на държавни тайни от 2018 г. насам, повече отколкото Съветският съюз по време на цялата Студена война.