Руските войски ще навлязат много по-навътре в Украйна, като превземат южния град Одеса и може дори един ден да настъпят към столицата Киев, каза бившия руски президент Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

"Къде трябва да спрем? Не знам", каза Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в интервю за руски медии. "Ще трябва да работим много здраво и много сериозно".

"Ще бъде ли Киев? Да, вероятно трябва да бъде Киев. Ако не сега, то след известно време, може би в друга фаза от развитието на този конфликт."

Медведев, някога смятан за реформатор, се представи в нова светлина от началото на войната като изявен "ястреб". Той направи поредица от войнствени изявления, атакувайки Запада и предупреждавайки за риска от ядрен апокалипсис.

Руските войски бяха отблъснати от Киев през първите седмици на широкомащабната война, която Путин започна през февруари 2022 г. Те не представляват текуща заплаха за украинската столица, въпреки че тя често е подлагана на ракетни и дронови атаки.

Но коментарите на Медведев изглежда отразяват нарастващото доверие в Москва относно хода на конфликта. В навечерието на своята втора годишнина украинските сили са числено превъзхождани от руските, а голям нов пакет от помощ за Киев беше задържан в Конгреса на САЩ.

Медведев каза, че Русия също иска да превземе черноморското пристанище Одеса.

"Одеса, върни се у дома. Чакаме Одеса в Руската федерация заради историята на този град, какви хора живеят там, на какъв език говорят. Това е нашият руски, руски град", каза Медведев.

Войната, с която започва 2023 г. за Европа

Войната, с която започва 2023 г. за Европа

Войната на Путин - очаквана и неочаквана, но със сигурност продължителна

Руските сили очакваха бърза победа през 2022 г., но украинските сили ги отблъснаха по-късно същата година в контранастъпление, което показа сериозни проблеми в руската армия.

В момента Русия контролира малко под една пета от територията, международно призната за Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски казва, че няма да се успокои, докато не бъде изхвърлен и последният руски войник.

Русия твърди, че територията, контролирана от нейните сили, е част от Русия и че никога няма да бъде предадена. Западът е предоставил помощ на стойност около 250 милиарда евро на Украйна в опит да победи руските сили.

Предложението на Путин за прекратяване на огъня в Украйна за замразяване на войната е било отхвърлено от Съединените щати след контакти между посредници, съобщи Ройтерс ексклузивно по-рано този месец.

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

 Русия продължава да убеждава света и себе си, че воюва срещу колективния Запад