Руските сили са постигнали незначителни териториални придобивки на юг от Бахмут на 25 юли, но пред тях остават същите пречки бързо да завземат значителни позиции по време на настъпателни операции в Луганска област.

Кадри от социалните мрежи от 25 юли показват, че войски на частната военна компания (ЧВК) на групата Вагнер са напреднали в Новолуганск, а руски и украински източници отбелязват, че руските сили поемат контрола върху територията на електроцентрала Въгледар на северния край на Новолуганск, вероятно в резултат на контролирано украинско изтегляне от района.

На това обръща внимание Американският институт за военни изследвания (ISW) тази сутрин в поредния си преглед на военните действия в Украйна.

Отделно, руските окупационни служители продължaват с усилията си украинските цивилни в окупираните територии да се регистрират за руски паспорти и да използват рублата.

Към 25 юли в Запорожка област има общо 12 служби за паспорти и документи и че над 18 000 души са се регистрирали за руски паспорти в областта.

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

Украйна се готви за контраофанзива в Херсон

Назначеният от Русия ръководител на окупационната администрация на Херсон Кирил Стремоусов заяви на 25 юли, че администрацията му постепенно ще изтегли украинската гривна от обръщение и ще я замени с руската рубла.

Руският  военен блогър Борис Рожин заяви на 25 юли, че окупационните служители ще осигурят рубли за изплащането на пенсии, заплати и обезщетения, което ще намали обменния курс на гривната с течение на времето.

Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) съобщава, че руските сили са започнали тайна мобилизация на медици в цяла Русия за лечение на нарастващия брой ранени военнослужещи. ГУР отбеляза, че руските сили по-специално мобилизират хирургически персонал и възнамеряват да разположат друг медицински персонал за работа на фронтовата линия и в окупираните градове в Донбас. Руските сили също така са създали мобилни медицински клиники в окупираните селища на Донецка област, където според съобщенията принуждават жителите да даряват кръв за руските войски.

ISW: Продължават неубедителните руски атаки в Украйна

ISW: Продължават неубедителните руски атаки в Украйна

HIMARS помага на Киев да действа по-решително в бойните действия