Първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Хаврилюк подчерта, че сериозната помощ от страна на Запада в областта на сигурността ще бъде от решаващо значение за способността на Украйна да оспорва и да изземе инициативата на бойното поле.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Хаврилюк също така оспори схващането, че руските сили ще бъдат в състояние да поддържат безкрайно дълго време последователния постепенен пълзящ напредък, който подкрепя теорията на руския президент Владимир Путин за победа при спечелването на войната на изтощение в Украйна.

Украинските сили вече се опитват да оспорват инициативата на бойното поле с ограничени и локализирани контраатаки на тактическо ниво - подчертавайки, че сегашното състояние на размиваща позиционна война по фронтовата линия не е безкрайно стабилно.

Хаврилюк оцени, че Русия ще бъде изправена пред средносрочни и дългосрочни икономически предизвикателства и предизвикателства, свързани с оборудването, които ще възпрепятстват способността на руските военни да запазят за неопределено време инициативата на целия театър на военните действия, да поддържат последователен настъпателен натиск, който води до постепенно пълзящо напредване, и да спечелят войната на изтощение.

Теорията на Путин за бавна и постепенна победа в Украйна се основава най-вече на приемането на постоянно висок брой жертви, както е видно от съобщенията за руските загуби, натрупани по време на две скорошни офанзиви.

Унгария вижда шанс за мир в Украйна при завръщане на Доналд Тръмп

Унгария вижда шанс за мир в Украйна при завръщане на Доналд Тръмп

Той нарече американския посланик в Будапеща "лидер на опозицията"

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9 и 10 юли съюзниците от НАТО потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна и обявиха нови пакети за помощ в областта на сигурността за украинските военни усилия.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев потвърди, че Русия няма да приеме или подкрепи никакви мирни споразумения, договорени с Киев, освен капитулация на Украйна, унищожаване на цялата украинска държава и пълна окупация на Украйна.

САЩ ще разположат хиперзвукови оръжия в Германия до 2026 г.

САЩ ще разположат хиперзвукови оръжия в Германия до 2026 г.

Белият ще демонстрира ангажимента си към НАТО

Съобщава се, че военнослужещи от руски мотострелкови полк, който преди това е бил замесен в екзекуцията на украински военнопленници в края на май 2024 г., са екзекутирали двама украински военнопленници в същия район в западната част на Запорожка област през юни 2024 г.

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца.

Румънският президент: Украйна е получила само половината от обещаната помощ

Румънският президент: Украйна е получила само половината от обещаната помощ

Призив за засилване на доставките

Наскоро руските сили напреднаха в района на Вовчанск, край Кремен и край Торецк.

На 10 юли руското Министерство на отбраната (МО) заяви, че руските военни са обучили първата партида инструктори за борба с дронове на Московския военен окръг (МВО) на полигона Алабино в Московска област.