Унгария вижда евентуалното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп като "шанс за мир" в Украйна, заяви външният министър Петер Сиярто в сряда, докато се намира в САЩ за участие в срещата на върха на НАТО, където повечето съюзници се надяват да изпратят ясно послание на подкрепа за Киев.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан посети Москва миналата седмица в рамките на своята  "мирна мисия", но тази инициатива разгневи някои от съюзниците на Будапеща в НАТО, които заявиха, че пътуването дава легитимност на претенциите на руския президент Владимир Путин върху украинска територия, завзета след инвазията на Русия през 2022 г.

Срещата на лидерите на НАТО се провежда във Вашингтон, докато президентът на САЩ Джо Байдън е под натиск след катастрофалния дебат на 27 юни, който увеличи подкрепата за Тръмп в анкетите преди изборите на 5 ноември и повдигна опасения сред съюзниците как кандидатът на Републиканците ще подходи към Алианса и войната в Украйна.

В интервю за Ройтерс във Вашингтон, Сиярто заяви, че целта на Унгария е да сложи край на войната чрез мирни преговори, включващи както Русия, така и Украйна. "Смятам, че много силен външен натиск трябва да се осъществи, за да ги принуди да преговарят поне", каза Сиярто. "Кой има шанс за това в предстоящия период? Това е само президентът Тръмп, ако бъде избран."

Посещенията на Орбан в Киев, Москва и Пекин, където също обсъди войната в Украйна, бяха остро критикувани от членове на Европейския съюз, които заявиха, че това създава впечатление, че той действа от името на блока, след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС този месец.

Посланикът на САЩ в Будапеща, Дейвид Пресман, заяви миналата седмица, че срещата на Орбан с Путин и честите посещения на Сиярто в Москва вредят на отношенията на Унгария със съюзниците й

Сиярто отговори, че коментарът е "неприемлива" намеса от дипломата. "Това, което посланикът на САЩ прави в Будапеща, е политически активизъм... Той е лидерът на опозицията," каза Сиярто.

Съюзниците от НАТО се очаква да одобрят пакет за оръжия и обучение за Украйна по време на срещата на върха. Сиярто заяви, че Унгария не възпрепятства одобрението на плана, но няма да участва в него. "Виждаме огромен риск от ескалация там," каза той, позовавайки се на съдбата на украинските бежанци в Унгария, както и на етническите унгарци в Украйна.

Украйна предупреди Унгария да не предлага мир по руските планове

Украйна предупреди Унгария да не предлага мир по руските планове

Киев готви нова мирна конференция