Украински военни офицери обсъждат откровено и директно перспективите за по-нататъшно украинско настъпление в западната Запорожка област със съобразяване, че серията от подготвени руски отбранителни позиции непосредствено пред и по-на юг от украинското настъпление може да бъде по-малко предизвикателство за украинските сили. Но няма увереност за това. Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден генерал Александър Тарнавски, който командва украинската групировка в Южна Украйна, обсъди контранастъплението на Украйна в интервю за The Guardian на 2 септември. Той очаква по-бърз украински напредък, тъй като украинските сили натискат по по-слабата "втора линия" на отбрана.

Много руски източници твърдят, че тези позиции са първият, а не вторият отбранителен слой в многоешалонираната руска армия отбрана в Южна Украйна, но украински официални лица и руски провоенни блогъри използват различна терминология, за да опишат едни и същи позиции. Руски източници определят първата серия от позиции, които украинските сили са пробили вече, като предна линия, без да й дават пореден номер, а серията, към която украинските сили се приближават в момента, като първа основна отбранителна линия.

Според Тарнавски руските сили са посветили 60 процента от времето и ресурсите си в изграждането на серията отбранителни позиции, които украинските сили сега са пробили, и само 20 процента за всяка от двата следващи отбранителни слоя. Признава и че украинските сили са отделили повече време за разминиране, отколкото са очаквали в началото на контранастъплението, и че последователният руски артилерийски и авиационен огън е принудил украинската пехота да извършва разминиране само през нощта.

Това потвърждава оценката на ISW, направена и преди това, че руските отбранителни линии не са еднакви, особено по отношение и на плътността на минните полета. Тарнавски също така коментира тежестта на украинските усилия на други места в Южна Украйна и предположи, че украинското настъпление в западна Запорожка област е оперативен приоритет.

И други украински военни представители отбелязаха, че настъпващите украински сили могат вече да действат по-свободно в райони с по-редки руски минни полета, макар и говорителят на украинската Таврийска група Александър Щупун да признава, че минните полета все още ще представляват значителна заплаха. Той не изключва украинските сили да се натъкнат отново на плътни минни полета и да са изправени пред по-нататъшни тежки боеве. Вероятно е тези тежки боеве да зависят и от състава на руските сили в района. Според информацията на Тарнавски руските сили действат в отбранителни точки или пунктовe, а не в непрекъсната отбранителна линия, но е много вероятно руските сили разполагат резерви както от Украйна, така и в рамките на Русия.

Украинските сили също губят своите "най-силни и най-добри" и следователно трябва да се съсредоточат върху определени зони на фронта като резултат. Щупун оптимистично отбеляза, че допълнителните украински успехи ще позволят на украинските сили да ангажират повече персонал към продължаващия украински пробив на руската отбрана в западна Запорожка област.

ISW потвърждава, че украинските сили продължават контранастъпателните операции и настъпиха близо до Бахмут в западната Запорожка област на 3 септември, в посока Мелитопол и вече контролират южната част на Клишчиевка. Има данни и за успехи в посока Върбове (18 км югоизточно от Орехов).

Няколко руски провенни блогъри твърдят, че украинските сили продължават да действат и на левия (източен) бряг на река Днепър в окупираната Херсонска област, северозападно от Подстепно и в района на Антоновския мост. Има твърдения, че украинските сили са успели да прехвърлят доставки и персонал до позиции на левия бряг през последната седмица. Те настъпват към руски части, съставени от мобилизирани и доброволци, като неуточнени въздушнодесантни части са напуснали райони към Запорожка област. Районът на Херсонска област вероятно е сравнително слабо защитен.

Руската армия продължава с усилията си за криптомобилизация, въпреки че качеството и разпределението на тези нови военнослужещи остава неясно.

ISW цитира заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който на 3 септември заяви, че 280 000 души са подписали договори с руското Министерство на отбраната (МО) от началото на 2023 г. Тази цифра включва лица, които преди са били в руския военен резерв или са се сражавали като доброволци. Според депутата от Руската държавна дума Андрей Гурулев руските власти възнамеряват да подпишат общо 420 000 договора преди края на 2023 г., след като Сергей Шойгу обяви още юни месец, че всички доброволчески формирования са длъжни да подпишат договори с руското МО до 1 юли.

Вероятно цифрите, които обявяват и Медведев, и Гурулев включват много доброволци, които вече са воювали в Украйна.

Независимо от това, руската армия продължава да набира успешно за войната в Украйна в мащаб. Нивото на обучение и боен опит на този договорен персонал вероятно варира, тъй като руската армия рекламира договори, които варират от няколко месеца до две години. Тези войници на договор вероятно са по-малко квалифицирани и опитни от предвоенния брой, сключили договор с руската армия професионални войници с дълга служба.

Руската армия обаче е изправена пред конкуриращи се приоритети за създаване на дългосрочни нови формирования и спешно изпращане на персонал на фронта в Украйна. Както ISW съобщи по-рано, нови формирования, предназначени за резерви, според съобщенията вече са разположени на фронтовата линия предсрочно.