Американският институт за военни изследвания в ежедневното си обобщение на събитията в Украйна описва изтеглянето на руските войски от Змийския остров и боевете в Донбас.

Поражението на Русия на Змийския остров ще намали донякъде натиска върху украинското крайбрежие благодарение на изтеглянето на руските системи за противовъздушна отбрана и противокорабни ракети от острова. Самото отстъпление обаче няма да сложи край на военноморската блокада, тъй като руските сили разполагат със сухопътни противокорабни системи в Крим и в западната част на Херсон, които все още са в състояние да заплашват украинския морски трафик, както и останалите кораби на украинския Черноморски флот.

17 загинали след две руски ракети по Одеса

17 загинали след две руски ракети по Одеса

В жилищен блок и почивна станция

Руските сили постигат частичен успех в настъплението си срещу петролната рафинерия в Лисичанск и околностите на Лисичанск. Вероятно има план за използване на окупираната част от рафинерията като плацдарм за настъпление към самия Лисичанск.

Руските сили продължават настъплението си южно и източно от Бахмут и северно от Славянск. Ограничените успехи в близост до Бахмут могат да насърчат руските сили да се опитат да подготвят почвата за настъпление към самия Бахмут, въпреки че в краткосрочен план те вероятно ще се съсредоточат повече върху блокирането и контрола на комуникационните линии, излизащи от Бахмут.

Руските сили продължават да се опитват да си върнат контрола над селищата на север от Харков.

Руските сили също така продължават да се опитват да напредват на югоизток към Славянск от административната граница на Харковска и Донецка област. Въздушните удари по покрайнините на града и гражданската инфраструктура в самия град имат за цел да създадат условия за по-нататъшно настъпление към Славянск.

Украинските контраофанзиви продължават да принуждават руските сили в южното направление да предпочитат отбранителни действия.

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров
Обновена

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров

Москва потвърди, че руските сили са се изтеглили от стратегическия авантпост в Черно море