Руските сили продължават да нанасят въздушни и артилерийски удари по стоманодобивния завод "Азовстал", което показва, че въпреки евакуацията през последните няколко дни в завода все още има остатъци от украинската отбрана.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Съобщава се, че руските окупационни власти планират да изравнят със земята стоманодобивния завод "Азовстал" след приключване на превземането му, което пряко подкопава голямото стратегическо икономическо значение на превземането на завода.

Руските сили продължиха да се подготвят за нападение на Северодонецк и засилиха операциите около Лиман.

Кадиров твърди, че са влезли в Лисичанск, Украйна отрича

Кадиров твърди, че са влезли в Лисичанск, Украйна отрича

Лисичанск е последният голям град в Луганска област

Руските сили продължиха да дават приоритет на задържането на позиции около руската граница, за да предотвратят по-нататъшно украинско напредване северно от град Харков, и вероятно ще продължат да го правят за сметка на разполагането на допълнителни подкрепления към други оси на настъпление.

Руските войски се съсредоточиха върху поддържането на позициите си по южната ос и върху провеждането на ракетни, ракетни и артилерийски удари по фронтовата линия.

Съобщава се, че руските власти избягват да изплащат обезщетения на семействата на ранени и убити военнослужещи. Това повишава недоволството и социалното напрежение в руското общество срещу войната в Украйна.

Взривове събудиха руски граничен град
Обновена

Взривове събудиха руски граничен град

Експлозии озариха небето

Припомняме, че вчера кметът на Мариупол Вадим Бойченко, който бе принуден да напусне града след руската инвазия, написа в социалните мрежи за поне десет хиляди жители на Мариупол, които са насилствено задържани от руските военни. Има четири затвора, в които тези украинци са задържани - два в Еленовка, донецкия СИЗО и Макеевка.

Фактът, че около Мариупол са разположени четири филтриращи лагера, в които се държат хора, преди да бъдат депортирани в Русия, беше заявен от съветника на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко. Руската страна не разкрива броя на украинците, които са преминали или се намират в пунктове за "филтриране" в окупираната територия.