Руските сили са постигнали значителен тактически напредък в посока Покровск на фона на съобщенията, че украинските сили са се изтеглили от избрани райони югоизточно от Покровск.

Най-боеспособните руски войски в момента поддържат руския напредък в посока към Покровск, а настъпателните операции на Русия са емблематични за по-широката руска теория за победа в Украйна, основаваща се на привидно неограничен тактически напредък.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Непрекъснатото и пълно приоритизиране на направлението към Покровск от страна на Русия вероятно ще окаже влияние върху цялостния боен капацитет на Русия в Украйна след всеки сценарий за Покровск, особено когато Кремъл се опитва да балансира между печалбите в Покровск и защитата от украинското нахлуване в Курска област.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че навлизането на Украйна в Курска област е отчасти опит да се изпревари руска настъпателна операция в Сумска или Черниговска област, и отбеляза, че навлизането е аспект от по-широките усилия на Украйна за постигане на справедливо и трайно дипломатическо решение на войната въз основа на принципите на международното право и неприкосновеността на териториалната цялост на Украйна.

Сирски: Украйна изпревари руската армия за откриване на трети фронт от Курск

Сирски: Украйна изпревари руската армия за откриване на трети фронт от Курск

Няма независимо потвърждение за плановете на руската армия

Съобщава се, че украинските сили са се опитали да навлязат в два района на Белгородска област на 27 август на фона на продължаващите украински настъпателни операции в Курска област.

Руски официални лица се опитаха да използват посещението на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси в Курската атомна електроцентрала, за да представят лъжливо Украйна като заплашваща с радиологичен инцидент, вероятно за да подкопаят подкрепата на Запада за Украйна, като подклаждат неоснователни опасения за навлизане на Украйна в Курска област.

ISW: Лукашенко се опитва да спре украинската офанзива в Курск

ISW: Лукашенко се опитва да спре украинската офанзива в Курск

Минск иска да запази независимост от Кремъл

Индийският министър-председател Нарендра Моди подчерта ангажимента на Индия за прекратяване на войната в Украйна пред руския президент Владимир Путин след неотдавнашното посещение на Моди в Украйна.

Украинските сили наскоро напреднаха край Кременна, а руските сили наскоро напреднаха край Торецк, Покровск и град Донецк.

Руският посланик в САЩ: "Нацистите", нахлули в Курск, ще бъдат унищожени

Руският посланик в САЩ: "Нацистите", нахлули в Курск, ще бъдат унищожени

Нови заплахи от Кремъл

Съобщава се, че навлизането на украинските войски в Курска област е повишило готовността на руските граждани да подпишат договори за военна служба с руското Министерство на отбраната (МО).