Украйна отправи предупреждение към Беларус на фона на неотдавнашното струпване на беларуски сили на украинската граница в Гомелска област в Беларус.

Сегашното струпване на беларуски сили по украинската граница вероятно има за цел да отклони и разтегне украинските сили по по-широка фронтова линия, тъй като ISW продължава да оценява, че все още нямат вероятност беларуските сили да нахлуят в Украйна поради ограниченията, пред които е изправен беларуският президент Александър Лукашенко.

В разследването на Fronttelligence се посочва, че мащабът на хипотетична беларуска атака в Украйна вероятно би бил ограничен, и се предполага, че беларуските сили биха могли да проведат тази операция, за да отклонят вниманието на украинските сили от усилията им на други места по фронтовата линия, като по този начин подкрепят руските сили, ангажирани в цяла Украйна и Курска област.

На 26 август Андрий Демченко съобщи, че настоящият брой на руските сили в Беларус е недостатъчен за значително координирано нахлуване в Украйна от границата с Гомелска област.

Нахлуване на Беларус в Украйна или дори военно участие на Беларус във войната би влошило способността на беларуския президент Александър Лукашенко да защитава режима си и би било много непопулярно във вътрешен план, а ISW и преди е оценявала, че е изключително малко вероятно Лукашенко да рискува да води бойни действия с Украйна, които биха могли да отслабят режима му или драстично да увеличат вътрешното недоволство в Беларус.

Лукашенко освободи нова партида политически затворници

Лукашенко освободи нова партида политически затворници

Сред тях са телевизионна журналистка и профсъюзен лидер

През февруари 2025 г. предстоят президентски избори в Беларус и Лукашенко вероятно желае да запази контрола върху обществените настроения, както и достъпа на своите военни до потушаване на евентуални протести около изборите, както направи в края на 2020 г.

Лукашенко използва военните си сили, за да потуши предишни масови протести срещу инсценираните от него президентски избори през 2020 г., а загубата на способности на беларуските военни, която може да е резултат от бойни операции в Украйна, би намалила способността на Лукашенко да потушава бъдещи протести.

Лукашенко официално пуска руски войски в Беларус

Лукашенко официално пуска руски войски в Беларус

Готви се нов договор с Москва

Лукашенко вероятно също така се стреми да не бъде въвлечен във войната на Русия с Украйна, за да избегне вътрешнополитическите разходи, които би предизвикало такова участие. Евентуалната мобилизация на Беларус, по-нататъшната международна изолация на Беларус и негативните икономически последици вероятно ще увеличат общественото недоволство и ще провалят усилията на Лукашенко да възстанови стабилността на режима си от 2020 г. насам.

Освен това Лукашенко работи за запазване на известно ниво на беларуска автономия и суверенитет спрямо Русия, като същевременно представя Беларус като равноправен партньор на Русия, за да запази властта си от засиленото желание на Кремъл да подчини Беларус на Москва чрез Съюзната държава.

И Лукашенко сваля украински дронове

И Лукашенко сваля украински дронове

Целите са били свалени в Костюковичкия район

Съобщава се, че на 26 август сутринта украинските сили са се опитали да ударят с безпилотни самолети военновъздушната база "Енгелс" в Саратовска област и петролна рафинерия в Ярославска област.

На 26 август украинските сили продължиха настъпателните операции в рамките на своя залив в Курска област, но нито руските, нито украинските сили постигнаха значителен потвърден или заявен напредък.

ISW: Русия започна да прехвърля части от Украйна в Курск

ISW: Русия започна да прехвърля части от Украйна в Курск

Важно решение на Кремъл

Възможно е Кремъл да използва ръководството на известния телеграмен канал "Рибар", свързан с Кремъл, за да установи култивиране на засилено руско влияние в Ирак.

Съобщава се, че заместник-ръководителят на руската президентска администрация Сергей Кириенко е ръководил кремълски мозъчен тръст, който се е опитал, но се е провалил да създаде реторични обосновки за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Това е явно в реторичните провали на Кремъл през първите месеци на войната и продължаващото отдаване на приоритет на лоялността пред компетентността на длъжностните лица от страна на руския президент Владимир Путин.

Путин вече не може да спаси Русия

Путин вече не може да спаси Русия

Въпросът е готов ли е Путин да заличи части от Курск, за да си върне територията? Залагайки бъдещето си на карта

Наскоро руските сили напреднаха североизточно от град Харков, северно от Часов Яр, югоизточно от Покровск и западно от град Донецк.

На 26 август Русия нанесе една от най-мащабните комбинирани серии от удари с дронове и ракети по украинската критична инфраструктура.

Помилван от Путин рецидивист от "Вагнер" отново воюва в Украйна

Помилван от Путин рецидивист от "Вагнер" отново воюва в Украйна

Иван Росомахин беше осъден на 23 години за убийството и изнасилването на 85-годишна пенсионерка

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да набира чужденци, които да се сражават с руските военни в Украйна.