Беларуският президент Александър Лукашенко освободи най-малко още 13 затворници, осъдени по политически дела, включително ветеран синдикалист и бивша телевизионна журналистка от държавната телевизия, която страда от мозъчен тумор, според правозащитници, цитирани от Ройтерс.

74-годишният Васил Бераснев е синдикален лидер, който излежаваше деветгодишна присъда, след като беше признат за виновен в екстремистка дейност, подбуждане към омраза и призоваване към действия, смятани за вредни за държавната сигурност.

Бившата журналистка Ксения Луцкина излежаваше присъда от осем години за "заговор за завземане на властта". Тя беше един от организаторите на масовите протести, които избухнаха през август 2020 г., когато Лукашенко обяви победа на президентски избори, за които опозицията и западното правителство го обвиниха в тежки манипулации.

Правозащитната група "Вясна" каза, че те и най-малко 11 други са били освободени тази седмица по силата на помилване, издадено от Лукашенко на 16 август. Още 18 души бяха освободени в началото на юли.

Беларуските държавни медии определиха помилванията като щедър хуманитарен акт на Лукашенко. В интервюта по държавната телевизия някои от бившите задържани бяха показани да изразяват разкаяние и благодарност.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, управлява Беларус от три десетилетия. Той използва своя апарат за сигурност, за да смаже протестите през 2020 г., като затвори много стотици хора и принуди други да избягат в чужбина.

Лукашенко подготвя народа на Беларус за бъдещото си напускане на президентския пост

Лукашенко подготвя народа на Беларус за бъдещото си напускане на президентския пост

Но иска да остави на своя наследник страната мирна и спокойна

Франак Вячорка, помощник на опозиционния лидер в изгнание Светлана Тихановская, каза, че последните изявления са добре дошли, но не представляват реална промяна.

"Това е малък успех на дипломацията, съчетан с международен натиск", каза той пред Ройтерс. "Радваме се, че хората в лошо здравословно състояние бяха освободени. Вероятно това ще спаси живота им. Но не можем да кажем, че има промяна в политиката."

"Вясна" заяви, че процентът на съдебните преследвания в Беларус всъщност нараства, а не намалява, като най-малко 170 души са осъдени през юли за политически свързани престъпления.

Правозащитната група казва, че в момента има около 1400 политически затворници, от които най-известните са носителят на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки, лидерът на протеста през 2020 г. Мария Колесникова и Сергей Тихановски, съпругът на опозиционния лидер Светлана Тихановская.

Дмитрий Болкунец, опозиционен активист, каза, че освобождаването на затворници е резултат от международния натиск върху Лукашенко, особено от Полша. Полша има влияние, защото е основната входна точка, през която стоки от Беларус влизат в Европейския съюз по шосе и железопътен транспорт, включително пратки с произход от Китай и Русия.

Болкунец, който също е събрал подписите на десетки носители на Нобелова награда за освобождаване на беларуски политически затворници, каза пред Ройтерс, че се надява този натиск да доведе до повече освобождавания - потенциално на 30 август, когато Лукашенко празнува 70-ия си рожден ден, или когато Беларус отбелязва своя празник на националното единство на 17 септември.

Беларус трупа още войски и оръжия по границата с Украйна

Беларус трупа още войски и оръжия по границата с Украйна

Минск очаква още доставки на военни самолети от Москва през тази година