Беларус е изпратил още самолети, сили за противовъздушна отбрана и оръжия на границата си с Украйна, съобщава "Ройтерс".

Това се случва ден, след като президентът Александър Лукашенко обяви, че е разположил близо 1/3 от въоръжените сили на страната си в региона.

"Групата е значително увеличена и в момента те изпълняват дежурство по южните граници на страната ни", посочи командващият ВВС и силите за ПВО на Беларус генерал-майор Андрей Лукянович.

Авиация, зенитно-ракетни сили и радиотехнически войски са разположени на границата, уточни той.

Беларус изпраща танкове към границата с Украйна

Беларус изпраща танкове към границата с Украйна

Украйна заяви, че не е имало движение на техника и персонал по границата с Беларус

Дни след изненадващото нахлуване на украинските сили на територията на Русия, Лукашенко - верен съюзник на президента Владимир Путин - обвини Киев в агресивна политика и в изпращането на повече от 120 000 свои войници на границата с Беларус.

Украйна пък заяви, че не е забелязала увеличаване на белоруските войски на границата и нарече изявленията на Лукашенко "риторика", целяща да угоди на Путин, който използва Беларус като плацдарм, за да започне инвазията през февруари 2022 г.

Москва нарича войната "специална военна операция." Киев и неговите съюзници пък твърдят, че това е империалистичен опит за заграбване на земя, който причини смъртта на хиляди и разсели милиони украинци, превръщайки градовете в развалини.

Лукянович заяви и че Беларус очаква още доставки на военни самолети от Москва през тази година и че Минск полага усилия за укрепване на своите системи за борба с дронове.

"Фактът, че дроновете са чумата на XXI век, е очевиден", изтъкна той, "Това е главоболие, на което, мисля, ще намерим средства да се противопоставим".

Беларус се опасява от въоръжена украинска провокация

Беларус се опасява от въоръжена украинска провокация

Ситуацията на общата им граница "остава напрегната"