Беларуският президент Александър Лукашенко каза в неделя, че Украйна е разположила повече от 120 000 войници на границата си с Беларус, а Минск е разположил почти една трета от въоръжените си сили по цялата граница, съобщи държавната информационна агенция БелТА.

Той не каза точно колко войници са били разположени. Професионалната армия на Беларус разполага с около 48 000 войници и около 12 000 военнослужещи по държавните граници, според военния баланс на Международния институт за стратегически изследвания за 2022 г.

"Виждайки тяхната агресивна политика, ние изпратихме там и поставихме в определени точки - в случай на война те ще бъдат защита - нашите военни по цялата граница", цитира БелТА думите на Лукашенко в интервю за руската държавна телевизия.

Лукашенко предупреди, че беларуско-украинската граница е минирана "както никога досега" и че украинските войски ще понесат огромни загуби, ако се опитат да я пресекат.

Полковник Андрей Демченко, представител на Държавната гранична служба на Украйна заяви в интервю за "Украинская правда", украинските граничари не наблюдават увеличение на количеството техника или персонал на беларуските войски близо до границата с Украйна.

Демченко отбеляза, че президентът на Беларус Александър Лукашенко продължава да изостря информационната ситуация с агресивни изявления, които не отговарят на действителността.

"Ситуацията по границата с Република Беларус е без промяна. Както виждаме, риториката на Лукашенко също не се променя, като постоянно ескалира ситуацията на редовни интервали, за да угоди на терористичната страна", каза Демченко. "В момента не виждаме увеличение на оборудването или персонала на беларуските части близо до нашата граница."

Беларуският лидер, верен съюзник на Владимир Путин, говореше на фона на украинското нахлуване в Русия, което започна на 6 август, когато хиляди войници на Киев пробиха западната граница на Русия, което се оценява като голям срам за висшето военно ръководство на Путин.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза в петък, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от съседна Украйна и че ситуацията на общата им граница "остава напрегната".

Лукашенко каза в четвъртък, че Украйна може да нападне Беларус и да разшири войната.

Миналата събота Беларус заяви, че изпраща войски за укрепване на южната си граница с Украйна, след като обвини Киев в нарушаване на въздушното й пространство с дронове. Киев заяви, че не е забелязал признаци на беларуско натрупване и не коментира официално обвиненията за нарушаване на въздушното пространство.

Припомняме, че Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година и от територията на Беларус. Макар Беларус директно да не е участвала в руската агресия в Украйна, заради подкрепата за Путин и осигуряването на плацдарм за нападение на руските войски, на Беларус бяха наложени тежки икономически и политически санкции, съизмерими с тези срещу Русия.

Беларус предупреди ООН за разрастване на конфликта в Украйна

Беларус предупреди ООН за разрастване на конфликта в Украйна

След като Киев наруши въздушното пространство на Минск