Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза в петък, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от страна на съседна Украйна и че ситуацията на общата им граница "остава напрегната", съобщи държавната информационна агенция Белта, цитирана от "Ройтерс".

Коментарите на Хренин дойдоха повече от седмица след като Украйна изпрати хиляди войници през западната граница на Русия при изненадващо нахлуване .

"Като се има предвид присъствието на украински въоръжени формирования в граничните райони, има голяма вероятност за подготовка и извършване на въоръжени провокации на наша територия, както и широко разгласени действия, включително с участието на беларуски националистически формирования", каза Хренин. според Белта.

Беларуският президент Александър Лукашенко се позиционира като основен поддръжник на Владимир Путин, откакто руският президент нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., част от което беше организирано от беларуска земя.

Лукашенко каза в четвъртък, че Украйна може да нападне Беларус и да разшири войната.

В събота Беларус заяви, че изпраща войски за укрепване на южната си граница с Украйна, след като обвини Киев в нарушаване на въздушното й пространство с дронове. Киев заяви, че не е забелязал признаци на беларуско натрупване и не коментира официално обвиненията за нарушаване на въздушното пространство.

Русия разбила украинска бойна група, въоръжена с натовски оръжия

Русия разбила украинска бойна група, въоръжена с натовски оръжия

Информацията не може да бъде потвърдена по независим начин