Постоянният представител на Беларус в ООН Валентин Рибаков е информирал генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за нарушаването от Украйна на въздушното пространство на Беларус на 9 август 2024 г. и за мерките, предприети в тази връзка.

Това съобщава в събота БЕЛТА, като цитира пресслужбата на Министерството на външните работи.

"По време на срещата ръководителят на мисията на Беларус в ООН подчерта, че провокацията от страна на Украйна е разширяване на зоната на конфликта с опит за въвличане в нея на Беларус, който неизменно се застъпва за разрешаване на кризата и спиране на кръвопролитията", се казва в изявление на МВнР.

Беларус се опасява от въоръжена украинска провокация

Беларус се опасява от въоръжена украинска провокация

Ситуацията на общата им граница "остава напрегната"

Припомняме, че беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза в петък, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от страна на съседна Украйна и че ситуацията на общата им граница "остава напрегната".

Коментарите на Хренин дойдоха повече от седмица след като Украйна изпрати хиляди войници през западната граница на Русия при изненадващо нахлуване.

"Като се има предвид присъствието на украински въоръжени формирования в граничните райони, има голяма вероятност за подготовка и извършване на въоръжени провокации на наша територия, както и широко разгласени действия, включително с участието на беларуски националистически формирования", каза Хренин. според Белта.

Беларуският президент Александър Лукашенко се позиционира като основен поддръжник на Владимир Путин, откакто руският президент нареди мащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., част от което беше организирано от беларуска земя.

Беларус изпраща танкове към границата с Украйна

Беларус изпраща танкове към границата с Украйна

Украйна заяви, че не е имало движение на техника и персонал по границата с Беларус

Лукашенко каза в четвъртък, че Украйна може да нападне Беларус и да разшири войната.

В събота Беларус заяви, че изпраща войски за укрепване на южната си граница с Украйна, след като обвини Киев в нарушаване на въздушното ѝ пространство с дронове.

Киев заяви, че не е забелязал признаци на беларуско натрупване и не коментира официално обвиненията за нарушаване на въздушното пространство.