Министерството на външните работи на Беларус привика украинския шарже д'афер Олга Тимуш и й съобщи, че Минск може да повдигне въпроса за "целесъобразността на по-нататъшното присъствие" на украинската дипломатическа мисия в столицата.

Според държавната агенция Белта, позовавайки се на пресслужбата на беларуското външно министерство, Тимуш е била извикана на фона на изявленията на самопровъзгласилия се за президент на Беларус Александър Лукашенко за уж регистрирани украински дронове във въздушното пространство на страната.

На украинския дипломат "беше отправен остър протест и му беше връчена съответната нота във връзка с нарушаването на границата на Република Беларус от група безпилотни летателни апарати, изстреляни от територията на Украйна".

Беларус разполага допълнителни войски по границата с Украйна

Беларус разполага допълнителни войски по границата с Украйна

Разположението на силите е предприето с цел "реагиране на всяка възможна провокация"

"Специално беше посочено, че ако украинската дипломатическа мисия в Беларус не е в състояние да повлияе за предотвратяването на подобни провокации, беларуската страна ще постави въпроса за целесъобразността на по-нататъшното ѝ присъствие в Минск", се казва в изявлението.