Беларус разполага допълнителни войски в районите Гомел и Мазир, разположени близо до границата с Украйна, по заповед на президента Александър Лукашенко. Това съобщи военният министър Виктор Хренин след извънредно заседание, предават беларуската служба на Радио "Свобода" и "Укринформ".

По думите на министъра, разположението на силите е предприето с цел "реагиране на всяка възможна провокация". В операциите са включени подразделения от специалните сили, сухопътните войски, ракетните части с реактивни системи "Полонез" и "Искандер", както и засилени противовъздушни сили, радиоелектронна борба и авиация.

Решението идва след предполагаемо нарушение на беларуското въздушно пространство от дронове, идващи от Украйна. Лукашенко по-рано съобщи, че в петък вечерта, във връзка с този инцидент, беларуските ВВС и противовъздушната отбрана са били приведени в повишена готовност.

Според Хренин, неидентифицирани въздушни обекти, движещи се от територията на Украйна, са били засечени от силите за въздушно наблюдение и впоследствие класифицирани като безпилотни летателни апарати, част от които са били прехванати.

Лукашенко съобщи, че в 19:04 часа местно време в петък ПВО силите на Беларус са унищожили няколко цели над беларуска територия, докато останалите дронове са били унищожени от руските сили близо до Ярославъл.

Министър Хренин подчерта, че ситуацията се следи отблизо и беларуските сили са готови да реагират на всяка промяна.

Великобритания и САЩ налагат нови санкции на Беларус

Великобритания и САЩ налагат нови санкции на Беларус

Ще финансира 2,5 милиона паунда в подкрепа на правата на човека в Беларус и каузите на гражданското общество