Беларуският президент Александър Лукашенко помилва 30 души, осъдени за участие в протести. Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира държавната информационна агенция БелТа.

Става ясно, че са помилвани 14 жени и 16 мъже, като не се уточняват имената им.

Лидерът, съюзник на руския президент Владимир Путин, е на власт от три десетилетия. През 2020 г. бяха смазани масовите протести след избори, за които опозицията и Западът го обвиниха в фалшифициране.

Припомняме, че през последните месеци десетки носители на Нобелова награда се присъединиха към призивите към Лукашенко да освободи задържаните по време на тези демонстрации.

Правозащитни организации твърдят, че в Беларус има около 1400 политически затворници.

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Политическите затворници в Беларус са около 1400

В началото на юли беше освободена група от 18 затворници, сред които и Григорий Костусев, ветеран от опозицията, болен от рак.

Също през юли, Лукашенко реши да помилва Рико Кригер, германец, осъден на смърт за тероризъм и други обвинения. 

В интервю за държавната телевизия Belarus-1, Кригер каза, че службата за сигурност на Украйна СБУ му е казала да снима военни обекти в Беларус миналия октомври и да заложи експлозиви на влакова линия югоизточно от Минск. Експлозивите са избухнали, но никой не е пострадал.

Не стана ясно дали Кригер говори под принуда. Той каза, че съжалява за действията си и се надява да получи помилване от Лукашенко.

Лукашенко освободи поне 10 политически затворници

Лукашенко освободи поне 10 политически затворници

Над 1400 обаче остават в затворите заради политическата им дейност