Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на Беларус Александър Лукашенко да освободи всички политически затворници. Това съобщи Асошиейтед прес.

Беларуската правозащитна група Viasna изтъква, че в страната има близо 1400 политически затворници, включително нейния основател, носителят на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки.

Много от най-известните опозиционери в Беларус са зад решетките, а други избягаха в чужбина, след като властите наложиха жестоки репресии срещу опонентите на Лукашенко след изборите през 2020 г.

Александър Лукашенко освободи 10 политически затвориици по-рано този ден месец. Нобеловите лауреати призоваха Лукашенко да продължи с още освобождавания.

"Имате уникалната възможност да обърнете страницата на миналото и да влезете в историята не само като безкомпромисен управленец, но и като политически лидер, който е показал мъдрост и състрадание, отговорен към вашия народ и неговото бъдеще", посочват те в писмото си.

Сред 58-те подписали са носителите на наградата за литература Светлана Алексиевич от Беларус, Дж. М. Кутзее, Херта Мюлер и лауреатите на наградата за мир Майрид Кориган Магуайър, Оскар Ариас, Джоди Уилямс, Ширин Ебади, Тавакол Карман, Хуан Мануел Сантос, Дмитрий Муратов и Мария Реса.

Лукашенко освободи поне 10 политически затворници

Лукашенко освободи поне 10 политически затворници

Над 1400 обаче остават в затворите заради политическата им дейност