Беларуският президент Александър Лукашенко реши да помилва Рико Кригер, германец, осъден на смърт за тероризъм и други обвинения, съобщi пресслужбата на Лукашенко, цитирана от "Ройтерс".

Близкият съюзник на Беларус Русия в момента разговаря със Запада за възможен обмен на американския репортер Еван Гершкович, осъден по обвинения в шпионаж, и други западняци, задържани в Русия.

Сред тези, които Москва би искала да освободи, е Вадим Красиков, руснак, който излежава доживотна присъда в Германия за убийство - размяна, която ще изисква Берлин да получи нещо в замяна.

Министерството на външните работи на Германия потвърди, че Кригер е бил помилван, каза правителствен говорител по имейл.

"Тази новина идва като облекчение", каза говорителят.

Германските власти потвърдиха по-рано този месец, че един от нейните граждани е бил осъден на смърт в Беларус. Бившата съветска държава е единствената европейска държава, която все още прилага смъртното наказание.

В интервю за държавната телевизия Belarus-1, публикувано миналата седмица, Кригер каза, че службата за сигурност на Украйна СБУ му е казала да снима военни обекти в Беларус миналия октомври и да заложи експлозиви на влакова линия югоизточно от Минск. Експлозивите са избухнали, но никой не е пострадал.

Не стана ясно дали Кригър говори под принуда. Той каза, че съжалява за действията си и се надява да получи помилване от Лукашенко.

Адвокатът на Пол Уилън не може да потвърди местонахождението му

Адвокатът на Пол Уилън не може да потвърди местонахождението му

Неговият адвокат Олга Карлова каза, че е изпратила запитване до затвора, за да разбере къде се намира