Необходимо е пълно мълчание, когато става въпрос за дискусии за възможна обмяна на затворници, включваща репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

32-годишният Гершкович беше арестуван на 29 март 2023 г. в град Екатеринбург. Той стана първият американски журналист, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж след Студената война.

Гершкович и вестникът, за който работи, категорично отхвърлят обвиненията, а правителството на САЩ заяви, че журналистът е задържан неправомерно.

Москва пък твърди, че той е бил заловен на местопрестъплението.

САЩ: След година в руски затвор, Гершкович все още изглежда силен и издръжлив

САЩ: След година в руски затвор, Гершкович все още изглежда силен и издръжлив

"Но е трагедия, че той очаква съдебен процес за престъпление, което не е извършил", пишат от американското посолство в Русия

Запитан кога съдът ще разгледа делото на Гершкович и дали ще има размяна на затворници, Песков отвърна: "Нямаме информация за съда - това не е в правомощията ни".

"Що се отнася до въпросите за размяна, многократно сме подчертавали, че има определени контакти, но те трябва да се осъществяват в пълно мълчание", подчерта той и добави, че публичните коментари пречат.

ФСБ - основният наследник на КГБ от съветската епоха, съобщи, че Гершкович се е опитвал да получи военни тайни.

От почти година американският журналист е в строго охранявания московски затвор Лефортово, който е тясно свързан с ФСБ, а арестът му бе удължен до 30 юни.

Русия не изключва да размени американския журналист Гершкович

Русия не изключва да размени американския журналист Гершкович

Москва иска в замяна Германия да освободи Вадим Красиков