Адвокат на Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец затворен в Русия по обвинения в шпионаж, каза на "Ройтерс", че не е в състояние да потвърди местонахождението му.

Неговият адвокат Олга Карлова каза, че е изпратила запитване до затвора, където той излежава присъдата си, за да разбере къде се намира.

Редица руски дисиденти и хора, осъдени за противопоставянето им на войната на Москва в Украйна, изчезнаха от руските затвори през последните дни, което според правозащитници е възможен знак, че размяната на затворници със Запада, включваща хора като Уилън, може да е близо.

Уилън беше арестуван в Москва през 2018 г. и обвинен в шпионаж.

Въпреки че Русия премества затворници в други места за лишаване от свобода, без да информира техните роднини и адвокати, броят на затворниците, които са били преместени другаде през последните дни - най-малко седем - е много необичаен.

Сред онези, чиито роднини и поддръжници твърдят, че вече не са в същия затвор, а според затворническите власти са "заминали" в друго заведение, са опозиционният политик Иля Яшин, видният правозащитник Олег Орлов и Данила Кринари, който бе осъден за тайно сътрудничество с чужди правителства.

Други изчезнали са германско-руският гражданин Кевин Лик, който беше осъден за държавна измяна, опозиционните активистки Лилия Чанишева и Ксения Фадеева и антивоенният художник Саша Скочиленко.

Лукашенко обмисля помилване на осъдения на смърт германец

Лукашенко обмисля помилване на осъдения на смърт германец

Той е щатски следовател и адвоката на Кригер да разговарят с него

Всички те са лица, които руската държава е определила по различни причини като опасни екстремисти. На Запад те се разглеждат от правителства и активисти като неправилно задържани политически затворници.