Беларуският президент Александър Лукашенко обмисля дали да помилва Рико Кригер, германец, осъден на смърт за тероризъм и други обвинения, съобщи във вторник държавната информационна агенция БелТА, цитирана от "Ройтерс".

Близкият съюзник на Беларус Русия в момента разговаря със Запада за възможен обмен на американския репортер Евън Гершкович, осъден по обвинения в шпионаж, който той отрича, и други западняци, задържани в Русия.

Сред тези, които Москва би искала да освободи, е Вадим Красиков, руснак, който излежава доживотна присъда в Германия за убийство - размяна, която ще изисква Берлин да получи нещо в замяна.

В интервю за държавната телевизия Belarus-1, публикувано миналата седмица, Кригер каза, че службата за сигурност на Украйна СБУ му е казала да снима военни обекти в Беларус миналия октомври и да заложи експлозиви на влакова линия югоизточно от Минск. Експлозивите са избухнали, но никой не е пострадал.

Германски гражданин получи смъртна присъда в Беларус

Германски гражданин получи смъртна присъда в Беларус

Той ще бъде разстрелян за участие в доброволчески отряд в помощ на Украйна

Не стана ясно дали Кригър говори под принуда. Той каза, че съжалява за действията си и се надява да получи помилване от Лукашенко.

Президентът на Беларус, цитиран от БелТА, каза във вторник, че като президент той ще има "последната дума" по случая на Кригер.

БелТА съобщи, че Лукашенко е поканил замесени лица да разговарят с него. Информационната агенция публикува негова снимка, седнал на маса с петима души, сред които и държавен следовател и адвоката на Кригер.

"Най-трудните неща в съдбата на един президент са случаи като този, включващи изключително наказание", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Но трябва да се вземе решение. Просто искам да се консултирам с вас по този въпрос; не да се консултирам, а да чуя вашето мнение."

Адвокатът на Кригер Владимир Горбач, цитиран от БелТА, каза, че срещата е била "откровена".

"Надяваме се, че държавният глава ще извърши акт на хуманност", каза Горбач, добавяйки, че Лукашенко е казал, че "ще помисли и ще вземе решение".

Русия обвинява САЩ в двойни стандарти за Гершкович

Русия обвинява САЩ в двойни стандарти за Гершкович

Американският журналист бе осъден на 16 години за шпионаж