Руският президент Владимир Путин се готви да предприеме решителни стратегически действия през следващите шест месеца, най-вероятно в Луганска област или край Угледар, западно от Донецк.

Това съобщиха от Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че по този начин диктаторът ще се опита да си върне инициативата на фронта, за да спре настоящите успехи на Украйна по време на военни операции. Началото на руската офанзива се планира за февруари-март.

"Решаващото стратегическо действие в Луганска област може да бъде или голяма офанзива, или руска отбранителна операция за спиране на украинската контраофанзива", се казва в доклада на ISW.

Експертите посочват, че неотдавнашните наземни атаки на окупаторите в Запорожка област може да имат за цел да разпръснат украинските сили и да създадат условия за настъпление в Луганск.

Руската федерация също така премества части от 2-ра мотострелкова дивизия от Беларус в Луганска област.

Блумбърг: Путин готви нова офанзива в Украйна

Блумбърг: Путин готви нова офанзива в Украйна

Войната може да се проточи с години

"Руските блогъри също така все повече отписват идеята за подновяване на атаката срещу Киев като информационна операция и предполагат, че най-вероятната цел на руското настъпление ще бъде Източна Украйна или съседната Харковска област", пише Институтът за изследване на войната.

Анализаторите обясняват, че е малко вероятно новата руска офанзива да бъде насочена към северната част на Украйна. Няма признаци, че окупаторите формират стачни групи в Беларус. Освен това руснаците използват основно беларуската инфраструктура и капацитет за обучение за ротация.

Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин издава превантивни помилвания за осъдени, които са служили в руските операции в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 27 януари, че не може да предостави допълнителна информация за президентските укази за помилване, тъй като те са защитени с "различни степени на секретност". Изявлението на Песков потвърждава, че Путин издава превантивни президентски помилвания на осъдени, по-голямата част от които вероятно са вербувани в редиците на Групата "Вагнер".

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

Украинският президент не разбира кой взема решенията в Русия

Членът на Руския съвет по правата на човека Ева Меркачева заяви в началото на януари, че осъдените, вербувани от Вагнер, са помилвани преди освобождаването им от наказателните колонии.

Руският съвет по правата на човека вече оцени, че тези изпреварващи президентски помилвания може да стимулират по-нататъшното вербуване в рамките на наказателните колонии и вероятно дават възможност на "Вагнер" да действа по-безнаказано в театъра на военните действия.

Руското военно командване вероятно се опитва да ограничи отразяването от страна на военните блогъри на новините от фронта, за да си възвърне контрола върху руското информационно пространство преди евентуална нова офанзива. Александър Коц - член на Руската комисия по правата на човека при президента на Русия Владимир Путин и известен военен блогър - заявява, че има слухове, че руските власти ще изискват от военните кореспонденти да носят яркосини прес жилетки, за да се идентифицират като журналисти в зоната на бойните действия.

Коц и други военен блогъри критикуват това решение, за което се носят слухове, като твърдят, че жилетките с висока видимост само ще помогнат на украинските сили умишлено да атакуват военни кореспонденти, включени в руските части.

Си Ен Ен: Путин хвърли нови сили в Украйна, но без успех

Си Ен Ен: Путин хвърли нови сили в Украйна, но без успех

Кремъл търпи загуби

Тези планове за ограничения - ако съществуват - вероятно са част от усилията на началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов да професионализира руските въоръжени сили. По-рано ISW съобщи, че руски военни блогъри и националистически фигури са критикували въведените от руското военно командване разпоредби, изискващи от военнослужещите от руските конвенционални сили да се бръснат и забраняващи им да използват лични автомобили и мобилни телефони на фронтовата линия.

Възможно е руското военно командване да се опитва да възобнови досегашните си неуспешни усилия за цензура, насочени към критичната общност на военните блогъри. ISW по-рано съобщи, че руското МО е провело няколко неуспешни опита за насърчаване на автоцензурата сред военните блогъри от различни националистически фракции - включително свързаните с Вагнер военни блогъри - през лятото и есента на 2022 г. Руското военно командване и преди се е опитвало да насърчава автоцензурата сред военните блогъри, като е прокарвало тезата, че руските военни блогъри нарушават руската оперативна сигурност, като качват бойни кадри или разкриват руски позиции онлайн.

ISW: Путин търси съюзници срещу Пригожин

ISW: Путин търси съюзници срещу Пригожин

ЧВК "Вагнер" се опитва да се наложи като самостоятелна сила

Усилията на руското МО да ограничи броя на военните блогъри в конвенционалните части обаче няма да заглушат всички критики на военните блогъри онлайн. Един руски военен блогър отбеляза, че рестриктивните мерки, като например раздадените от правителството жилетки за пресата, ще затвърдят още повече позицията на "Вагнер груп" като доминиращ източник на независима информация за фронта, тъй като "Вагнер" няма да се съобразява с подобни ограничения.

Тактиката на руското МО за потискане на информацията от фронтовите линии ще създаде вакуум в информационното пространство, който ще бъде запълнен от свързаните с Вагнер военни блогъри, които изпитват значително по-голяма неприязън към руското МО. Използването от страна на Русия на неконвенционални военни формирования също ще подкопае ефективността на подобни разпоредби.

Основни изводи:

  • Вътрешни лица от Кремъл съобщиха пред Bloomberg, че руският президент Владимир Путин подготвя нова офанзива за възвръщане на инициативата, която може да започне още през февруари или март 2023 г.
  • Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин издава превантивни помилвания за осъдени, които служат в руските операции в Украйна.
  • Визуално разследване на руска опозиционна медия потвърди, че руските власти депортират деца от окупираната Херсонска област в окупирания Крим.
  • Руски официални лица отрекоха съобщенията за експлозии в близост до Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 26 януари.
  • Руското военно командване вероятно се опитва да ограничи отразяването на фронтовата линия от страна на миблогърите, за да си възвърне контрола върху руското информационно пространство преди новата офанзива. Тези ограничения - ако са планирани - вероятно са част от усилията на началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов за професионализиране на руските въоръжени сили.
  • На 26 и 27 януари украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Кременна.
  • Руските сили продължиха наземните атаки около Бахмут, в западните покрайнини на град Донецк и в западната част на Донецка област.
  • Руски източници не съобщават, че руските сили са продължили локални настъпателни операции в Запорожка област на 27 януари.
  • Руски официални лица заявиха, че наборната възраст няма да се променя през предстоящия пролетен цикъл на наборната служба през 2023 г.
  • Руските окупационни власти продължават да активизират усилията си за интегриране на окупираните територии в руските правни и административни структури.