Руският президент Владимир Путин все по-често застава на страната на противниците на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно в опит да намали влиянието на Пригожин в Русия.

Това се посочва в дневната сводка за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 18 януари 2023 г. Путин се среща с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов - един от явните врагове на Пригожин - за първи път от началото на март 2022 г., за да обсъдят ролята на Санкт Петербург в руските военни усилия. Беглов заяви, че администрацията му е сформирала три доброволчески батальона, които подкрепят нахлуването на Русия в Украйна в рамките на руския Западен военен окръг (ЗВО).

Великобритания обяви, че Путин греши за Запада и обеща още 600 ракети за Украйна

Великобритания обяви, че Путин греши за Запада и обеща още 600 ракети за Украйна

Бен Уолъс увери, че единството на Запада срещу Русия остава силно

ISW по-рано съобщи, че Пригожин е започнал интензивна кампания с петиции до представители на руската Държавна дума за отстраняване на Беглов от поста му и дори е призовал руската Главна прокуратура да разследва Беглов за държавна измяна, тъй като не е оказал адекватна подкрепа на руските военни усилия.

През лятото на 2022 г. свързани с Пригожин издания също публикуваха разобличения за Беглов, в които се твърди, че Беглов умишлено е възпрепятствал рекламните усилия за набиране на войници в трите местни доброволчески батальона.

Въпреки това Пригожин продължава да използва твърденията за тактическия успех на Групата "Вагнер", за да издигне позицията си, като вероятно задълбочава конфликта с руското Министерство на отбраната (МО) за влияние в руското информационно пространство. На 19 януари Пригожин твърди, че елементи на Група "Вагнер" са превзели Клишчиевка, Донецка област, и подчертава, че силите на Група "Вагнер" са изключително отговорни за тактическия напредък на юг от Бахмут.

Зеленски се усъмни, че Путин е все още жив, Песков му отговори

Зеленски се усъмни, че Путин е все още жив, Песков му отговори

Кремъл призова Украйна да отчете исканията на Русия

Това изявление е първият път, когато Пригожин лично съобщава новината за предполагаем руски тактически успех, и вероятно е в посока на усилията му да се популяризира като независим успешен военен лидер.

Руски източници до голяма степен реагират на твърдението на Пригожин, сякаш то е официално потвърждение, че руските сили са превзели селището.

Началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов съобщи, че групата "Вагнер" не принадлежи към структурата на руските въоръжени сили. Твърди се, че Герасимов е отговорил на запитването на депутата от Московската градска дума Евгений Ступин относно статута на Група "Вагнер" и нейното "оперативно взаимодействие" с руските въоръжени сили в официално писмо от 29 декември 2022 г., което Ступин споделя в своя Телеграм канал на 19 януари.

Ступин посочва, че е получил множество оплаквания от свои избиратели, които имат роднини, служещи в отрядите "Вагнер", че не могат да се свържат с длъжностни лица, които от своя страна да ги свържат с членовете на семействата им на фронта. Герасимов твърди в писмото, че "организацията, посочена като ЧВК "Вагнер", не принадлежи към структурата на Въоръжените сили на Руската федерация" и че Министерството на отбраната (МО) на Русия не носи отговорност за военнослужещите от "Вагнер"." Ступин твърди, че писмото е истинско, въпреки че ISW не разполага с независима проверка на твърдението му.

От ISW посочват, че през последните месеци има много доказателства, че военните части на Пригожин все пак действат под командването на руското военно министерство.

ISW: Готвачът на Путин критикува, а Кремъл е слаб

ISW: Готвачът на Путин критикува, а Кремъл е слаб

С приравняването на Запада с нацистка Германия Путин търси мотивация за продължаване на войната

Високопоставени служители на Кремъл продължават да провеждат срещи на високо равнище с беларуското национално ръководство - дейност, която може да създаде условия за руска атака срещу Украйна от Беларус, макар и не непременно и не през следващите седмици. В телефонен разговор на 19 януари руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин обсъдиха неуточнено двустранно военно сътрудничество, прилагането на неуточнени стратегически мерки за възпиране и "напредъка в подготовката" на съвместната руско-беларуска регионална група войски (РГВ).

Все пак малко остава вероятно Беларус да се включи в агресията срещу Украйна открито, посочват от ISW.

Руските сили, които понастоящем са разположени в Беларус, преминават през ротация за обучение и се пренасочват за водене на бойни действия в Източна Украйна.

Руските военни блогъри националисти продължават да критикуват идеята руските сили да нападнат Украйна от Беларус. Един от военните блогъри заяви, че за Русия е лоша идея да разшири значително фронта от Беларус, тъй като бойните резултати на руските сили са се подобрили след компресирането на фронта след изтеглянето на Русия от Горни Херсон.

Вместо да открива нов фронт, Русия трябва да даде приоритет на възстановяването на силна конвенционална армия, способна да се бори с НАТО.

Русия - малкият СССР на Путин, но всемогъществото на Кремъл над руските региони избледнява

Русия - малкият СССР на Путин, но всемогъществото на Кремъл над руските региони избледнява

Фондация Карнеги: Как 2022 г. промени регионалната политика в Русия

Лукашенко продължава да балансира спрямо Кремъл, като представя Беларус като суверенна държава в рамките на доминираната от Русия Съюзна държава. В отчета на Лукашенко за срещата му с Лавров се посочва, че двамата с Лавров са набелязали неуточнени области на сътрудничество за "запазване на суверенитета на двете страни във всяко отношение".

Кремъл засилва информационната си операция, за да популяризира фалшивия разказ, че войната ще ескалира, ако Украйна получи оръжия, способни да ударят руските сили в окупирания Крим. На 19 януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на публикация в "Ню Йорк таймс", според която официални представители на САЩ обмислят да предоставят на Киев оръжия, способни да нанасят удари по руската военна инфраструктура в окупирания Крим и Южна Украйна.

Също така остава много малко вероятно Кремъл да използва ядрени оръжия в Украйна и изключително малко вероятно да ги използва срещу Запада, въпреки че постоянно се опира на уморителни заплахи за ядрена ескалация, оценява ISW. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, в отговор на планираната за 20 януари среща на командването на НАТО в Германия, заяви на 19 януари, че западните служители не разбират, че "загубата на ядрена сила в конвенционална война може да провокира избухването на ядрена война".

Столтенберг предупреждава да не се позволява на Путин да спечели войната
Обновена

Столтенберг предупреждава да не се позволява на Путин да спечели войната

Опасно е да се подценява Русия, но е спешно да се реагира светкавично и да се дадат танкове, ПВО и други оръжия на Украйна

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров нападна Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като подчерта невъзможността Кремъл да подкрепи трето споразумение от типа на Минското. Лавров обвини НАТО и Европейския съюз, че използват ОССЕ срещу Русия, и невярно заяви, че ОССЕ се е съгласила със споразуменията от Минск (провалените споразумения за прекратяване на огъня, които Кремъл принуди Украйна да приеме през 2014-2015 г. и които предвиждаха големи политически отстъпки, подкопаващи суверенитета на Украйна) само за да спечели време за подготовка за война срещу Русия. Лавров обвини неуточнен персонал на специалната мисия на ОССЕ в Украйна, че подпомага Украйна в провеждането на военни операции срещу цивилни в Донбас.

Основни изводи:

  • Високопоставени служители на Кремъл продължават да провеждат срещи на високо равнище с националното ръководство на Беларус - дейност, която може да създаде условия за руска атака срещу Украйна от Беларус, макар и не непременно и не в близките седмици.
  • Нова руска атака срещу Украйна от Беларус в началото на 2023 г. изглежда по-малко вероятна, като се има предвид настоящата руска военна дейност в Беларус, въпреки че атака от Беларус в края на 2023 г. изглежда по-вероятна.
  • Ултранационалистически настроените руски милблогъри продължават да критикуват идеята за нападение на руски сили срещу Украйна от Беларус.
  • Руският външен министър Сергей Лавров нападна Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), подчертавайки невъзможността Кремъл да подкрепи трето споразумение от мински тип.
  • Лукашенко продължава да балансира срещу Кремъл, като представя Беларус като суверенна държава в рамките на доминираната от Русия Съюзна държава.
  • Кремъл продължава да разпространява фалшивия наратив, че войната ще ескалира, ако Украйна получи оръжия с възможност да нанесе удар по руските сили в окупирания Крим.
  • Екстремистки съюзник на Кремъл отново въведе реторика за ядрена ескалация, целяща да сплаши западните политици да не предоставят допълнителна военна помощ на Украйна.
  • Руският президент Владимир Путин все по-често застава на страната на враговете на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно в рамките на продължаващите усилия да намали влиянието на Пригожин в Русия.
  • Продължаващото използване от страна на Пригожин на заявените тактически успехи на "Вагнер груп" за издигане на позицията му вероятно задълбочава конфликта с руското Министерство на отбраната (МО) за влияние в руското информационно пространство.
  • Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов може би официално заяви, че Групата "Вагнер" не принадлежи към структурата на руските въоръжени сили и че руските военни не си сътрудничат с "Вагнер", въпреки многобройните доказателства за обратното.
  • Съобщава се, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в района на Сватово, а руските сили са провели ограничени контраатаки в района на Кременна.
  • Руски източници твърдят, че руските сили са превзели Клишивка на фона на продължаващите руски настъпателни операции около Соледар, Бахмут и Авдийвка.
  • Руски източници твърдят, че руските сили са провели локални настъпателни операции в Запорожка област.
  • Съобщава се, че руските официални лица продължават да се подготвят за втора вълна на мобилизация.
  • Възможно е украински партизани да са извършили атака със самоделно взривно устройство в Запорожка област.