Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта колко е важно да не се позволи на руския президент Владимир Путин да "спечели войната" в Украйна по време на панелната дискусия на Световния икономически форум в Давос, пише "Ройтерс".

"Опасно е да се подценява Русия", отбеляза Столтенберг, добавяйки, че Путин "демонстрира воля да пожертва хиляди руски войници" и "посегна" към Иран за повече оръжия, докато планира "нови офанзиви", подчертавайки, че е "спешно" да се реагира светкавично.

"Това е борбата за нашите ценности, демокрацията и ние трябва да докажем, че демокрацията побеждава тиранията и потисничеството", заяви шефът на НАТО, добавяйки, че е необходима по-голяма военна подкрепа на Киев за постигане на "договорен мир" в Украйна, като в този случай "оръжията са единственият път към мира."

Конфликтът, според Столтенберг, "най-вероятно" ще бъде решен чрез преговори, но е от решаващо значение да се попречи на Путин да постигне победа на бойното поле.

Описвайки настоящия момент във въоръжения конфликт като "ключов", Столтенберг формулира "необходимостта от значително увеличаване на подкрепата за Украйна". "Ако искаме мирно решение чрез преговори утре, трябва да предоставим повече оръжия днес", каза той.

Зеленски призова света да не се колебае срещу Русия

Зеленски призова света да не се колебае срещу Русия

Зеленски: Тиранията изпреварва демокрацията, докато свободният свят мисли, терористичната държава убива

Около 50 лидери на национална отбрана и НАТО ще проведат разговори в германската военновъздушна база Рамщайн в петък, последната от поредица от срещи, които започнаха, когато Русия нахлу в Украйна преди близо 11 месеца на 24 февруари 2022 г.

Преговорите в Рамщайн се очаква да се съсредоточат не само върху това какво ще предоставят Съединените щати, но и върху това дали Германия ще спре да се противопоставя на идеята за изпращане на своите бойни танкове Leopard в Украйна или поне дали ще одобри трансфера им от съюзническите страни.

Полша и Финландия са сред държавите, които изразяват желанието си да изпратят своите MBT Leopard 2, но не могат да го направят, тъй като Германия е притежател на лиценза за износ.

Въпреки това темата накара Столтенберг да каже, че консултациите продължават. Той използва възможността да приветства британското решение да изпрати танкове Challenger в Киев. Тази седмица Великобритания стана първата западна страна, изпратила западни танкове.

Все пак германските "Леопард" се смятат за най-добрият избор за снабдяване на Украйна с широкомащабни танкови сили.

Киев казва, че се надява нови оръжия от Запада да освежат военния му импулс тази година, по-специално тежките танкове, които биха добавили мобилност и защита на войските му, така че да могат да пробиват руските линии в източната и южната част на страната.

Освен танкове, Столтенберг каза, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, но също така и от боеприпаси, резервни части и възможности за поддръжка, за да гарантира, че съществуващите й оръжия продължават да функционират.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че въпреки че ситуацията по бойните фронтове се е стабилизирала през последните седмици, продължителната изтощителна битка в източния град Бахмут демонстрира важността на предоставянето на повече оръжия в подкрепа на Украйна.

През последните седмици Русия се съсредоточи върху Бахмут, като миналата седмица заяви, че е превзела миньорския град Соледар в северните покрайнини на града. Украйна обаче многократно оспорва претенциите на Русия.

"Президентът Путин не показа признаци, че се готви за мир и следователно трябва да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле", добави Столтенберг.

Столтенберг обясни, че разширяването на алианса към източната част на Европа не е имало за цел да "провокира конфликт", а да го "предотврати" и да запази мира.

Говорейки на панела "Възстановяване на сигурността и мира" на Световния икономически форум в Давос, шефът на отбранителния алианс подчерта, че искането на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО е продиктувано от "заплахите", "отправени" от руския президент Владимир Путин. "Президентът Путин искаше по-малко НАТО, но получава повече НАТО", подчерта Столтенберг.

"Абсолютно немислимо е да има военна заплаха срещу Финландия или Швеция, без НАТО да реагира", каза той, добавяйки, че Москва е наясно с подобен отговор от страна на алианса.

Столтенберг изрази увереност, че Анкара ще завърши приемането на двете страни в НАТО, като същевременно увери Турция, че организацията ще отговори на нейните "легитимни опасения" относно съществуването на "терористични групи" в скандинавските нации.

Шарл Мишел "за" спешно изпращане на танкове на Украйна

Шарл Мишел "за" спешно изпращане на танкове на Украйна

ЕС ще продължи да подкрепя Киев колкото е необходимо