Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепя доставката на танкове за Украйна и смята, че това трябва да стане в спешен порядък.

"Аз лично подкрепям доставките на танкове за Украйна", заяви той по време на речта си в Европейския парламент.

Мишел увери, че Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Ще продължим да предоставяме нашата военна помощ благодарение на увеличаването на Европейския механизъм за подкрепа на мира, посочи той.

Русия се закани на Великобритания, че танковете ѝ "ще изгорят" в Украйна

Русия се закани на Великобритания, че танковете ѝ "ще изгорят" в Украйна

Западът използвал Украйна като инструмент за постигане на антируските си цели

В последно време изпращането на танкове в Украйна беше широко обсъждано. Великобритания призова Германия да осигури доставка на своите танкове "Леопард", а други държави потвърдиха, че също ще изпратят свои танкове в опит да подкрепят Киев.

В събота Лондон потвърди, че ще изпрати на Киев 14 от своите основни бойни танкове "Чалънджър 2", както и друга модерна артилерийска техника през следващите седмици. Полша пък ще изпрати танкове "Леопард".

Досега нито една страна не е доставила на Украйна танкове западно производство. Вашингтон обяви готовността си да изпрати бойни машини на пехотата "Брадли", но Пентагонът за сега не коментира възможността да изпрати тежките танкове "Абрамс".

Русия многократно е заявявала, че доставките на западни оръжия за Киев само ще удължат конфликта и именно те са причинили смъртта на голям брой цивилни и са нанесли щети на гражданската инфраструктура.

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Варшава започва нова глава във военната помощ за Киев