Танковете, които Великобритания планира да изпрати в Украйна, "ще изгорят". Това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

В събота Лондон потвърди, че ще изпрати на Киев 14 от своите основни бойни танкове "Чалънджър 2", както и друга модерна артилерийска техника през следващите седмици.

Те използват тази страна (Украйна - б.р.) като инструмент за постигане на антируските си цели, заяви Песков.

Тези танкове горят и ще изгорят, също като останалите, закани се той.

Решено: Полша изпраща танкове "Леопард" на Украйна, Великобритания дава "Чалънджър 2"

Решено: Полша изпраща танкове "Леопард" на Украйна, Великобритания дава "Чалънджър 2"

Киев е уверен, че Германия също ще му изпрати танкове

Песков подчерта, че новите доставки от страни като Великобритания и Полша няма да променят ситуацията на място, а само ще "протакат цялата история и ще донесат повече проблеми на Украйна".

"Ние обаче силно се съмняваме, че те (Великобритания) по някакъв начин се интересуват от съдбата на тези хора, които живеят в Украйна, от тяхното бъдеще", изтъкна Песков.

Досега нито една страна не е доставила на Украйна танкове западно производство. Вашингтон обяви готовността си да изпрати бойни машини на пехотата "Брадли", но Пентагонът за сега не коментира възможността да изпрати тежките танкове "Абрамс".

Русия многократно е заявявала, че доставките на западни оръжия за Киев само ще удължат конфликта и именно те са причинили смъртта на голям брой цивилни и са нанесли щети на гражданската инфраструктура.

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Берлин готов да изпрати 40 машини "Мардер" до края на март