Говорейки пред участниците на икономическия форум в Давос в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски каза, че не разбира напълно кой сега взема решения в Кремъл и дали президентът Владимир Путин е все още жив, съобщава руската служба на Би Би Си.

Украинският лидер се позова на последните телевизионни изяви на Владимир Путин, които според експертите са записани отделно от фона, насложен върху видеото по-късно. Такова беше по-специално неговото новогодишно поздравление, на фона на което беше група хора във военни униформи на руската армия. Зеленски каза, че Путин се появява на екраните на така наречения "зелен екран" - плътен фон, върху който по-късно може да се насложи всяко изображение във видеоредактор - и не е ясно дали той изобщо е жив.

"Не разбирам с кого и за какво да говоря. Не съм сигурен, че президентът на Русия, който понякога се появява - телевизионерите ще разберат - на "зелен екран", не разбирам съвсем какво е той. Не разбирам напълно дали е жив. Не знам кой взема решенията, какъв кръг от хора. Когато казваме "мирни преговори", не разбирам много с кого. Русия трябва да намери някого и след това да предложи нещо" , каза Зеленски в Давос

Говорейки чрез видеовръзка пред участниците в т. нар. "Украинската закуска" в Давос, Зеленски също каза, че Путин ще остане в историята като човекът, който изкопа огромната пропаст между народите на Русия и Украйна.

"Никой не казва, че може да се върнат отношенията, но те могат да спасят живота на своите хора. Това е тяхното бъдеще. Пропастта между нас е дълбока, но те я изкопаха. Путин стои с лопата. И ще остане с тази лопата в историята", заяви Зеленски

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков не закъсня с отговора и заяви, че за украинския президент Володимир Зеленски и управниците в Киев съществуването на Русия и президента Владимир Путин е проблем и за тях би било за предпочитане те да не съществуват.

"Ясно е, че и Русия, и Путин са както за днешна Украйна, така и за Зеленски голям проблем. Ясно е, че чисто психологически г-н Зеленски би предпочел нито Русия, нито Путин да съществуват", каза Песков в отговор на изявленията на украинския лидер в Давос.

В същото време Песков подчерта, че колкото по-скоро Киев прояви готовност да отчете исканията на Москва, толкова по-скоро ще приключи конфликтът в Украйна.

Русия - малкият СССР на Путин, но всемогъществото на Кремъл над руските региони избледнява

Русия - малкият СССР на Путин, но всемогъществото на Кремъл над руските региони избледнява

Фондация Карнеги: Как 2022 г. промени регионалната политика в Русия