Украинският президент Володимир Зеленски "не се интересува" от среща с руския си съперник Владимир Путин за мирни преговори.

В интервю за "Скай Нюз" той заяви, че за него Путин е "никой".

Запитан дали среща с руския лидер би помогнала за разрешаването на войната, Зеленски отвърна, че това "не е интересно".

,,Кой е той? За мен той е никой след тази инвазия. Не разбирам кой взема решенията в Русия", посочи той и обвини Путин, че живее в "информационен балон".

Зеленски обаче предупреди и че Путин чака Западът да се "измори" да подкрепя Украйна.

Украинският президент подчерта, че не разчита на никакви мирни преговори. "Лъжат, докато Москва моли за мир, те атакуват Украйна с ракети. Мога да ви кажа със сигурност, че ако напуснат нашата територия, войната ще свърши. Това е всичко".

Русия посочи условията за преговори с Украйна

Русия посочи условията за преговори с Украйна

Москва е решена да постигне целите си

Зеленски изрази увереност, че нахлуването в Украйна е само "първата стъпка" в мащабната война, която по негови думи Путин планира.

"Надяваме се да отстъпят и руснаците да осъзнаят, че са допуснали големи грешки. Да бъде поставено ново правителство. Ние сме съседи, само тогава можем да решим това. Само тогава са възможни мирни преговори", категоричен бе той.

По негови думи много руски войници умират заради "амбициите само на един човек - президента Путин".

"Като баща не разбирам защо пускаш детето си (на фронта - б.р.). То ще умре, опитвайки се да вземе нещо, което не е негово. Пускайки детето си, вие го правите престъпник. Защото това е престъпление, това е убийство, а не самоотбрана. Те ще бъдат държани отговорни за това от съда или поне от Бога", изтъкна Зеленски.

"Ние броим хората им, но не разполагаме с точни числа. От тяхна страна има много повече жертви. От това, което вече видяхме и преброихме, хиляди хора от тяхна страна са загинали. Те просто продължават да хвърлят нови войници на пътя ни, отново и отново. Те са оставени да умрат".

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

Украинският президент предлага среща на върха за глобален мир, световните лидери обаче имат резерви