Специалната военна операция в Украйна ще приключи само когато целите й бъдат постигнати, независимо дали чрез преговори или военни средства. Това заяви в петък на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна постоянният представител на Руската федерация в световната организация Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Ще бъде възможно да завършим операцията само когато вече няма заплаха за Русия от територията на Украйна и няма дискриминация за рускоезичното население на тази страна. Ако този резултат може да бъде постигнат чрез преговори, тогава ние сме готови за такъв сценарий. Ако не, тогава всички поставени задачи ще бъдат постигнати с военни средства. Досега нито киевският режим, нито неговите западни спонсори са направили необходимите изводи от украинските събития", каза той.

Небензя добави, че "всичко в Украйна можеше да завърши по различен начин, ако Киев беше изпълнил Минските споразумения, одобрени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН". "Това обаче не беше част от плановете нито на (украинския президент Володимир) Зеленски, нито на неговите предшественици, нито, както сега знаем благодарение на разкритията на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел и бившия френски президент Франсоа Оланд, плановете на гарантите на Минските споразумения, Франция и Германия, "Освен това научихме, че Минският процес е бил само параван за западните страни, зад който те тайно са въоръжавали Украйна, за да я настроят срещу Русия".

Припомняме, че на 11 януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма никаква перспектива за мирни преговори с Украйна, докато диалогът с Русия остава забранен от украинското законодателство и ако Западът не позволи на Киев да бъде гъвкав по въпроса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На 22 декември "Уол стрийт джърнъл" съобщи, че Киев работи върху последните детайли на свое предложение за мирно уреждане на конфликта, което може да бъде публикувано този февруари.

По-рано Зеленски заяви след разговори с американския президент Джо Байдън, че двамата са обсъдили предложенията на Киев за уреждане на украинския конфликт. По негови думи Байдън е подкрепил инициативата на Украйна за провеждане на глобална мирна среща на върха за обсъждане на тези предложения.

Руски официални лица многократно са предупреждавали, че всеки "мирен план" за Украйна трябва да вземе предвид новите реалности, а именно присъединяването на четирите нови области към Русия.

Бивш генерал от НАТО очаква прекратяване на огъня в Украйна до средата на годината

Бивш генерал от НАТО очаква прекратяване на огъня в Украйна до средата на годината

Преговорите обаче вероятно ще отнемат много време и ще има нужда от посредник