Президентът Владимир Путин заяви на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, че е отворен за диалог с Украйна, ако Киев признае за руски териториите, окупирани от Москва, съобщава "Франс прес", позовавайки се на Кремъл.

"Путин отново потвърди готовността на Русия за сериозен диалог, при условие че властите в Киев изпълнят добре познатите и многократно изразени изисквания за отчитане на новите териториални реалности", се посочва в изявление на Кремъл.

По-рано днес от турското президентство съобщиха, че Ердоган е призовал за мирни преговори по време на телефонния разговор с Путин.

Руските войски окупират големи части от Източна и Южна Украйна.

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

Украинският президент предлага среща на върха за глобален мир, световните лидери обаче имат резерви

Кремъл твърди, че е анексирал Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, въпреки че не ги контролира изцяло.

"Руската страна подчерта деструктивната роля на западните държави, които напомпват киевския режим с оръжия и военна техника и му предоставят оперативна информация и цели", допълват от Кремъл.

Двамата лидери са обсъдили и изпълнението на историческата зърнена сделка, постигната с посредничеството на ООН с помощта на Турция, за деблокиране на украинското зърно.

Кремъл съобщава, че двамата са обсъдили "деблокирането на доставките на храни и торове от Русия" и необходимостта от "премахване на всички бариери пред руския износ".

През октомври Русия напусна за кратко зърнената сделка след атака с дрон срещу нейния Черноморски флот. Тя се върна към споразумението след няколко дни, но служители се оплакаха от ограничения върху руски продукти.

Путин: Всички конфликти трябва да приключват с дипломатически преговори

Путин: Всички конфликти трябва да приключват с дипломатически преговори

Обяснява, че колкото по-скоро руските противници разберат това, толкова по-добре