Усилията за мир във войната между Русия и Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение". Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган на руския си колега Владимир Путин по време на телефонен разговор, съобщава "Ройтерс".

В изявление на турското президентство се посочва, че двамата лидери са обсъдили енергетиката и зърнения коридор в Черно море.

Освен това Ердоган е казал на Путин, че трябва да бъдат предприети конкретни стъпки за прочистване на кюрдските бойци от сирийския граничен регион.

Ердоган не се отказва да е мирен посредник между Украйна и Русия

Ердоган не се отказва да е мирен посредник между Украйна и Русия

Турция е с ключова мирна инициатива

Турция, която поддържа близки отношения както с Москва, така и с Киев, се разглежда от мнозина като потенциален посредник в украинския конфликт. Анкара е единствената членка на НАТО, която не е наложила масирани санкции на Москва, а Ердоган се среща редовно с Путин. В същото време Турция директно осъди агресията на Русия срещу Украйна, доставя на Киев бойни дронове "Байрактар" (и планира да отвори завод за тяхното производство в Украйна), а също така затвори Босфора за преминаване на руски военни кораби към Черно море.

През месеците на украинската война Ердоган успя да постигне известен успех в ролята на посредник между страните. През септември администрацията на Ердоган посредничи при размяната на приятеля на Путин Виктор Медведчук за 215 украински затворници, включително петима командири от защитниците на Азовстал.

Турция очаква по-ясна картина за прекратяването на огъня в Украйна напролет

Турция очаква по-ясна картина за прекратяването на огъня в Украйна напролет

Анкара продължава с усилията си да привлече Киев и Москва на масата за преговори

Преди това Ердоган, заедно с ООН, бе една от страните в преговорите за деблокиране на износа на украинско зърно от южните пристанища на Украйна. Москва и Киев се съгласиха на преговори в Истанбул, в резултат на които бяха подписани споразумения за създаване на коридор от украинските пристанища през Черно море до Турция и по-нататък до друга дестинация.

Освен това в Истанбул в края на март се проведе един от многото кръгове на преговори между делегациите на Русия и Украйна, на които се твърдеше, че е постигнат пробив и дори се заговори за мирно споразумение, но до такова не се стигна.