Ще имаме по-ясна картина по отношение на възможното прекратяване на огъня в Украйна или за връщане към преговори през пролетта на 2023 г. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на 8-ия форум "Средиземноморски диалог" в Италия.

Той подчерта, че Анкара ще продължи да полага усилия да привлече Киев и Москва на масата за преговори, за да могат двете страни да постигнат мирно споразумение.

"Не приехме незаконното анексиране на украинска територия. Затворихме проливите за руски кораби", припомни Чавушоглу.

Турция, която поддържа близки отношения както с Москва, така и с Киев, се разглежда от мнозина като потенциален посредник в украинския конфликт. Анкара е единствената членка на НАТО, която не е наложила масирани санкции на Москва, а Ердоган се среща редовно с Путин. В същото време Турция директно осъди агресията на Русия срещу Украйна, доставя на Киев бойни дронове "Байрактар" (и планира да отвори завод за тяхното производство в Украйна), а също така затвори Босфора за преминаване на руски военни кораби към Черно море.

Путин уверил Ердоган, че иска да прекрати конфликта в Украйна възможно най-скоро

Путин уверил Ердоган, че иска да прекрати конфликта в Украйна възможно най-скоро

Турският президент не е предложил на Путин да организира преговори със Зеленски

През месеците на украинската война Ердоган успя да постигне известен успех в ролята на посредник между страните. През септември администрацията на Ердоган посредничи при размяната на приятеля на Путин Виктор Медведчук за 215 украински затворници, включително петима командири от защитниците на Азовстал.

Преди това Ердоган, заедно с ООН, бе една от страните в преговорите за деблокиране на износа на украинско зърно от южните пристанища на Украйна. Москва и Киев се съгласиха на преговори в Истанбул, в резултат на които бяха подписани споразумения за създаване на коридор от украинските пристанища през Черно море до Турция и по-нататък до друга дестинация. 

Освен това в Истанбул в края на март се проведе един от многото кръгове на преговори между делегациите на Русия и Украйна, на които се твърдеше, че е постигнат пробив и дори се заговори за мирно споразумение, но до такова не се стигна.

Турция очаква преговори между Русия и Украйна в някакъв момент

Турция очаква преговори между Русия и Украйна в някакъв момент

Путин иска нова сделка със Запада