Наскоро украинското правителство е одобрило двустранно споразумение с Турция за изграждането на завод за турските дронове "Байрактар" в Украйна и го е изпратило в парламента за ратификация, информира УНИАН.

Това каза в интервю за РБК-Украйна посланикът на Украйна в Република Турция Василий Боднар.

По думите на посланика, собственикът на компанията вече е придобил парцел в Украйна, разработил е проекта на самия завод и е готов да го изпълни докрай.

Както отбеляза посланикът, при конструирането на дроновете могат да се използват двигатели, колела или други части украинско производство.

Генералният директор на компанията "Байкар" Халук Байрактар е заявил в интревю, че заводът вече се изгражда.

"Имаме дългосрочни планове за проекти с Украйна. "Байкар" започна изграждането на фабрика, изследователски център и усъвършенстван производствен център там, където искаме да произвеждаме всички системи. Не само фюзелажа, но и електроника, софтуер - всичко, което правите тук. Нашите инвестиционни планове напредват," каза Байрактар.

Турция дарява боен дрон на Литва, за да го прати в Украйна

Турция дарява боен дрон на Литва, за да го прати в Украйна

След като Литва проведе кампания за набиране на средства за закупуването му

Припомняме, че именно турските дронове "Байрактар" ТВ2 бяха едно от основните оръжия, с които украинската арммия се съпротивяваше в началните етапи на руската агресия и се предполага, че те имат голяма роля в спирането на руското напредване към Киев.

По време на последната война между Армения и Азербайджан се предполага, че именно турските дронове наклониха превъзходтвото на азерските сили и доведоха до връщането на територии, окупирани от Армения в продължение на десетки години.