Министерството на външните работи на Турция заяви в събота, че отхвърля анексирането на четири региона в Украйна от Русия, като добави, че решението е "тежко нарушение" на международното право, съобщава "Ройтерс".

Турция, член на НАТО, проведе дипломатическо балансиране, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Анкара се противопоставя на западните санкции срещу Русия и поддържа тесни връзки както с Москва, така и с Киев, нейните черноморски съседи. Турция също така критикува нахлуването на Русия и изпрати въоръжени дронове в Украйна.

Турското министерство заяви в събота, че не признава анексирането на Крим от Русия през 2014 г., като добави, че отхвърля решението на Русия да анексира четирите региона Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

"Това решение, което представлява грубо нарушение на установените принципи на международното право, не може да бъде прието", казаха от министерството.

"Отново заявяваме подкрепата си за разрешаването на тази война, чиято острота продължава да расте, въз основа на справедлив мир, който ще бъде постигнат чрез преговори", се добавя в него.

Турция ще продължи да подкрепя украинската независимост, суверенитет и териториална цялост.

Руският президент Владимир Путин обяви анексирането на регионите в петък, обещавайки, че Москва ще триумфира в своята "специална военна операция", дори когато той е изправен пред потенциално сериозен нов военен обрат.

Руските конституционни съдии през нощта мислят върху анексията

Руските конституционни съдии през нощта мислят върху анексията

Ръководителят на КС Валерий Зоркин беше в Кремъл и аплодира думите на Путин