Няма никаква перспектива за мирни преговори с Украйна, докато диалогът с Русия остава забранен от украинското законодателство и ако Западът не позволи на Киев да бъде гъвкав по въпроса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По повод изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Москва е готова да води преговори с Киев, Песков посочи: "В ситуация, когато на президента на Украйна е забранено от украинското законодателство да контактува или по някакъв начин да се ангажира с нас и когато Западът очевидно не желае да позволи на Киев каквато и да е гъвкавост тук, към момента няма никакви изгледи за диалог".

Русия винаги е била готова да решава проблемите чрез преговори, подчерта той и припомни, че руският президент ВладимирПутин многократно е заявявал готовност за това.

"Разбира се, бихме предпочели да постигнем целите си по мирен и дипломатичен начин", подчерта Песков.

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна

Бахмут е кулминация, но се подготвя офанзива и в Луганска област

По негови думи обаче не са възможни преговори, докато в Украйна това е забранено със закон.

Във вторник турският първи дипломат заяви, че Анкара подкрепя предложения по-рано план на украинския президент Володимир Зеленски за мирно уреждане на войната.

На 22 декември "Уол стрийт джърнъл" съобщи, че Киев работи върху последните детайли на свое предложение за мирно уреждане на конфликта, което може да бъде публикувано този февруари.

По-рано Зеленски заяви след разговори с американския президент Джо Байдън, че двамата са обсъдили предложенията на Киев за уреждане на украинския конфликт. По негови думи Байдън е подкрепил инициативата на Украйна за провеждане на глобална мирна среща на върха за обсъждане на тези предложения.

Руски официални лица многократно са предупреждавали, че всеки "мирен план" за Украйна трябва да вземе предвид новите реалности, а именно присъединяването на четирите нови области към Русия.

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

Украинският президент предлага среща на върха за глобален мир, световните лидери обаче имат резерви