Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е кулминационна, както вече бе прогнозирано. Това пишe в анализа на "Института за изследване на войната" (ISW). Въпреки това силите може да продължат да атакуват агресивно и неефективно.

Няколко индикатора подкрепят тези предвиждания.

Високопоставени украински служители посещават безпрепятствено фронтовите позиции в Бахмут. Началникът на украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов посети Бахмут на 27-28 декември.

Посещението на Буданов подкрепя предишни съобщения в украинските социални медии, че украинските сили са извършили тактическа контраатака, която е отблъснала руските сили от покрайнините на Бахмут на 21 декември. Украинският президент Володимир Зеленски посети Бахмут на 20 декември.

Според доклад на високопоставен украински служител руските сили в района на Бахмут от 27 декември вече не действат като ротни и батальонни тактически групи, а в по-малки отряди - от 10 до 15 военнослужещи.

ISW: Кремъл вербува блогъри за каузата си с властови позиции

ISW: Кремъл вербува блогъри за каузата си с властови позиции

Продължават мобилизацията, репресиите срещу дезертьори и депортацията на украинци

Съобщава се, че руските въздушнодесантни сили увеличават операциите на групата "Вагнер" около Бахмут. Руски източник съобщи, че частите им са провели съвместни операции в Бахмут на 27 декември.

Конвенционалната руска армия, подкрепяща елементите на групата "Вагнер" в Бахмут - след като "Вагнер" положи усилия да подчертае, че е отговорна изключително за сектора на Бахмут, ще бъде в съответствие с индикаторите за кулминацията на силите на групата "Вагнер". ISW по-рано оцени, че силите на групата Вагнер изпълняват основно ролята да изтощават противника около Бахмут и следователно вероятно състоянието им се е влошило до почти инвалидизираща степен и те се нуждаят от подсилване от по-конвенционални руски елементи.

Високите темпове на изтощение сред силите, отговорни за офанзивата срещу Бахмут, може да ускорят кулминацията, освен ако значителен брой редовни руски военни части не бъдат изпратени да поддържат офанзивата и да забавят или предотвратят нейната кулминация.

Руските сили изглежда се подготвят за решителни усилия в Луганска област, въпреки че не е ясно дали за отбранителни или нападателни операции. Те продължават да трупат техника и сили в Луганск. Елементите на VDV, които вероятно преди това са действали в област Херсон, изглежда отново са се разположили в област, след руското изтегляне от западния бряг на област Херсон през ноември.

Снимки в социалните медии от края на декември все по-често показват транзит на руско оборудване в Луганска област.

Руските сили използват термобарични артилерийски средства на ниво военен окръг в зоната на операции Луганск, което може да означава приоритизиране на операциите там.

Украинското разузнаване съобщи на 26 декември, че руската армия е назначила нов командващ Западния военен окръг (ЗВО), който ръководи руските сили от команден пункт в Богучар, Воронежска област.

Елементите на ОМУ (като 144-та мотострелкова дивизия) са основните сили, действащи в сектора Луганск, и промяната в командването може да изразява усилия за подкрепа на нови решителни усилия в тази област. Високопоставени украински служители са заявили, че руските сили в Беларус и Запорожие не формират ударни групи към края на декември, но не са направили по-специално подобни изявления за Луганска област.

Руските сили изграждат обширни окопи и полеви укрепления в Луганска област в продължение на няколко месеца - дейност, която може да подкрепи планирано нападение от тяхна стана в близост до областта.

Гореспоменатите индикатори може би подсказват, че руските сили в Луганска област се подготвят за настъпателна операция, както ISW прогнозира по-рано.

Изглежда по-малко вероятно те да проведат нова офанзива в Запорожка област през зимата. Руските сили вероятно изграждат отбрана срещу евентуални украински настъпателни операции в Запорожието.

Те вероятно са разрушили мост над река в Пологи на 28 декември.

Високопоставен украински военен заяви на 28 декември, че няма признаци руски сили в Запорожка област да формират ударни групи, въпреки някои ротации и разполагане на части там.

Неотдавнашните руски минни и укрепителни усилия в Запорожка област и по брега на река Днепър показват, че руските сили не се стремят да провеждат офанзива там.

Събитията край Бахмут наближават кулминация

Събитията край Бахмут наближават кулминация

По подобен начин през август 2022 г. руските сили в Херсонска област бяха деградирали

Москва продължава систематично да отрича украинския суверенитет и да повтаря, че Русия няма истинско намерение да участва в преговори с Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на украинското предложение за подготовка на мирна инициатива в ООН през февруари, като подчерта, че не може да съществува мирен план за Украйна, без да се отчете влизането на Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области в Руската федерация.

Песков ясно посочи, че Москва няма истинско намерение да прави компромиси с исканията си, като по този начин директно подкопава наратива на Кремъл, че Русия е готова да говори, но Украйна не е.

ISW непрекъснато съобщава, че Русия използва обсъждането на преговорите като информационна операция, за да принуди Украйна да направи големи отстъпки при условията на Москва.

Настояването на руските лидери Украйна да започне преговори, след като е приела незаконната руска анексия на повече от 100 000 квадратни километра украинска земя, подчертава липсата на истински интерес към преговорите от страна на Кремъл.

Москва продължава да представя трансфера от страна на САЩ на системи за противовъздушна отбрана Patriot и придружаващите ги учебни самолети в Украйна като ескалация в отношенията Съединените щати и Русия, въпреки факта, че трансферът е по-малко ескалиращ от предишните западни военни доставки в Украйна, тъй като Patriot е чисто отбранителна система. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в телевизионно интервю на 28 декември, че американските служители са гарантирали, че няма да изпратят учебни за ПВО Patriot в Украйна в опит да се въздържат от участие във войната.

По-рано Кремъл коментира прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана Patriot от САЩ с обвинения, че Съединените щати и Западът водят прокси война в Украйна с намерението да отслабят или унищожат Руската федерация. Кремъл използва тези обвинения в подкрепа на информационни операции, които имат за цел да представят Украйна като западна марионетка, лишена от суверенитет, и да отслабят западната помощ за сигурността на Украйна чрез подклаждане на страхове от руска ескалация.

Кремъл би могъл да използва всеки западен трансфер на военно оборудване в Украйна като подкрепа за тези информационни операции. Решението на Москва да реагира на трансфера на системите за противовъздушна отбрана Patriot по-силно, отколкото на предишни доставки на оръжия, показва, че Кремъл е по-загрижен от ефекта, който западната помощ може да има върху инвазията на Русия в Украйна, отколкото от предполагаеми украински офанзивни действия срещу самата Руска федерация, използващи западни системи. Това наблюдение си струва да бъде разгледано в контекста на западните дискусии за предоставяне на Украйна на западни танкове, системи за нападение на далечни разстояния и друга техника.

ISW прогнозира с голяма увереност, че Путин няма да иска да ангажира НАТО военно в този момент, в отговор на предоставянето на някоя от западните военни системи, които в момента се обсъждат. Русия едва удържа украинските военни на страшна цена за себе си и руските сили в Украйна не биха могли да оцелеят в сериозен конфликт с НАТО в този момент. Следователно рисковете от умишлена руска ескалация до голям конфликт с НАТО в обозримо бъдеще са изключително ниски.

Кремъл е одобрил допълнителни средства за развитието на отбранителни укрепления и се опитва да осигури сили за укрепителни усилия в руските гранични райони и окупираната Украйна. Руският премиер Михаил Мишустин обяви на 27 декември, че Москва е отпуснала 34 милиарда рубли (приблизително 467 милиона долара) за изграждането на укрепления в региони, граничещи с Украйна, вероятно включително в незаконно анексирани украински територии.

Руските окупационни служители преди това се похвалиха с изграждането на отбранителни линии в Запорожка област, а сателитни изображения показаха, че руските сили и групата "Вагнер" укрепват позиции в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област и Крим.

Мишустин също обеща, че Кремъл ще извърши проверки за правилното разпределение на средствата за задоволяване на нуждите на "специалната военна операция". Руско опозиционно издание съобщи, че според съобщенията руските власти канят портиери и санитари в Москва да се включат доброволно в копаене на окопи в Донбас срещу еднократно заплащане от 50 000 рубли (около 700 долара) и дневна компенсация от 1000 рубли на ден (около $14).

Руският президент Владимир Путин продължава да разширява социалните придобивки за участниците в "специалната военна операция", като същевременно продължава и да отрича, че руснаците участват в пълноценна война. На 28 декември Путин подписа закон, който предоставя безплатни социални услуги на хора с увреждания, които са участвали в бойна операция. Путин също разшири обхвата на подобна разпоредба за участниците във Втората световна война, оцелелите от блокадата на Ленинград и от обсадата на Севастопол по време на Втората световна война.

По-рано Кремъл предлагаше безплатно настаняване само на хора, засегнати от спешни случаи, и непълнолетни. Путин беше въвел няколко привилегии за лица, участващи във военните му усилия - военнослужещи и цивилни - които ангажираха Русия с дългосрочна финансова отговорност.

Путин продължава да предприема скъпи мерки за кампания, при която не е в състояние да обяви война.

Руските официални лица може би се страхуват от дългосрочните пагубни последици от война за населението на страната си. Ръководителят на Руския съюз на юристите Игор Трунов заяви на 28 декември, че Министерство на здравеопазването е решило, че може да предложи федерална финансова подкрепа за безплатно запазване и съхранение на спермата на мобилизирани военнослужещи, които са участвали във войната между 2022 и 2024 г. в отговор на неговия призив за създаване на "безплатна криобанка от генетичен материал".

Трунов заяви, че Руският съюз на юристите планира да търси безплатно криоконсервиране на генетичен материал от името на няколко заинтересовани двойки, мъжете в които са били мобилизирани. Руското министерство на здравеопазването все още не е коментирало официално изявленията на Трунов.

Руските сили продължават да се сблъскват с лоша дисциплина, което води до инциденти в армията. Руско опозиционно издание съобщи, че пиян мобилизиран руски военнослужещ е пребил до смърт своя командир в Челябинска област. Местни руски медии съобщиха също, че руски мобилизиран военнослужещ е намерен мъртъв от удушаване в Саратовска област. Съобщава се също, че мобилизираният е с хематоми и охлузвания по тялото.

Украинските медии разпространиха кадри от 28 декември, показващи пожар в казармите на руската 150-а мотострелкова дивизия в Новочеркаск, Ростовска област.

Руските окупационни власти продължават да ограничават движението извън окупираните райони. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че руските сили въвеждат 24-часов комендантски час в населените места в районите Василовка и Полохи на Запорожка област. Той също така отбеляза, че руските сили установяват блокади в рамките на Мелитопол и увеличават филтрирането и други мерки за правоприлагане.

Украинският център за съпротива също така заяви, че окупационните власти напълно са затворили контролно-пропускателния пункт във Василевка и ще го отворят едва на 15 януари за пешеходно (за разлика от автомобилно) движение.

Руските окупационни служители продължават да полагат усилия за улесняване на бюрократичната, административна и икономическа интеграция на окупираните райони на Украйна към Руската федерация. Украинският ръководител на Луганска област Сергей Хайдай заяви на 28 декември, че Кремъл бърза с мерките за паспортизация в окупираната област, особено по отношение на регистрирането на украински деца под 14-годишна възраст за получаване на руско гражданство.

Хайдай съобщи, че това означава, че родителите трябва да имат и руски паспорти, или са заплашени с отказ от социални помощи.

Ръководителят на Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин допълнително представи удостоверение за регистрация на Донецкия регионален клон на политическия съвет на партия "Единна Русия" на 27 декември, като по този начин официално удостовери интеграцията на неговата администрация към регионалния политически клон на партията.

Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки заяви, че окупационната администрация на Запорожие продължава усилията за "рублизиране" на областта и посочи, че 12% до 15% от валутата в обращение там все още са гривни, въпреки усилията за забрана на обмена на гривни.

ISW: Путин иска да се разбере със Запада, за сметка на Украйна

ISW: Путин иска да се разбере със Запада, за сметка на Украйна

Кремъл готви национализация на собствеността на олигарсите

И редовният отчет за забелязаното беларуско участие.

Руското министерство на отбраната (МО) публикува видео на 27 декември, на което се вижда как руски военнослужещи провеждат тактическо обучение с беларуски служители на неопределен полигон в Беларус. Министерството на отбраната на Русия повтори, че руските и беларуските части формират комбинирана регионална групировка на войските в рамките на съюзната държава. Офисът на военното комендантство в Минск заяви на 27 декември, че беларуските военни власти провеждат серия от неуточнени мерки за преминаване от мирно към военно време като част от цялостна проверка на готовността на Беларус.

Украинският генерален щаб повтори, че към 27 декември не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група.