Противно на някои съобщения, руският президент Владимир Путин не е предложил преговори на Украйна на 25 декември. В телевизионно интервю Путин заяви, че не смята, че войната се приближава до "опасна граница" и отбеляза, че Русия няма друг избор, освен да продължи да защитава гражданите си, преди да заяви, че Русия "е готова да преговаря с всички страни", участващи в конфликта.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Путин не заяви изрично, че Русия е готова да преговаря директно с Украйна, вместо това поддържаше фалшивия си разказ, че Украйна - която той просто нарече "другата страна" - е нарушила дипломатическите усилия на Русия преди инвазията. Дискусиите на Путин за преговори се фокусираха върху предполагаеми дискусии със Запада, а не с Украйна, и отразяваха постоянните му обвинения, че Украйна е просто западна пионка без реална власт.

Чешкият президент прогнозира: Путин ще се изтегли от Украйна

Чешкият президент прогнозира: Путин ще се изтегли от Украйна

Ключово Коледно послание от Милош Земан

Tова изявление не беше отклонение от тази реторична линия. Путин също така заяви, че според него Русия "действа в правилна посока", което показва, че той не е поставил сериозни условия за преговори и все още желае да преследва максималистичните си цели.

Изявлението на Путин от 25 декември е част от целенасочена информационна кампания, целяща да заблуди Запада и да принуди Украйна да направи предварителни отстъпки. Кремъл не публикува пълната стенограма на интервюто на Путин на официалния си уебсайт в противовес на обичайния си модел, вероятно за да улесни изопачаването на пълното изявление на Путин, излъчено първоначално на руски език, и да подчертае неясното му изявление относно преговорите. Използването на клипа от интервюто на коледните празници от страна на Кремъл може да е и отговор на неотдавнашната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред Конгреса на САЩ в разгара на празничния сезон.

Руски регионален депутат, критикувал Путин, падна от прозорец в Индия

Руски регионален депутат, критикувал Путин, падна от прозорец в Индия

Разглежда се версия за самоубийство

Путин вероятно е обезпокоен от липсата на подкрепа за войната му в Украйна сред елитите и може би създава информационни условия за национализация на собствеността им. Путин изтъкна, че в Русия има хора, които действат единствено в свой личен интерес, когато отговаряше на сравнително положителен въпрос в интервюто относно настроенията му към ангажираността на руснаците във войната. Путин добави, че 99,9% от руснаците биха пожертвали всичко за "родината". Моментната критика на Путин към някои членове на обществото подсказва, че той е фокусиран върху тези, които не подкрепят напълно войната, а не върху тези, които я подкрепят.

Подобни изявления Путин направи и миналата седмица, като отбеляза, че някои бизнесмени, които източват руските пари, представляват "опасност" за Русия. Изявленията на Путин са в съответствие и с подготовката на руската Държавна дума да внесе законопроект за увеличаване на данъчните ставки за руснаците, които са напуснали страната след началото на "специалната военна операция", вероятно като форма на наказание за избягване на военните действия. Кремъл вероятно ще използва средствата, получени от данъка, за финансиране на войната си в Украйна.

Украинските удари по легитимни военни цели далеч в руския тил продължават да са повод за невралгия за руската общност на военните блогъри. През нощта на 25 декември и сутринта на 26 декември руски източници започнаха да съобщават за взривове в близост до авиобазата Енгелс в Саратовска област.

Путин: Русия е готова да преговаря, но Киев и съюзниците му не искат диалог

Путин: Русия е готова да преговаря, но Киев и съюзниците му не искат диалог

Русия действа в правилната посока и защитава националните си интереси

Украинското разузнаване съобщи, че руски висш офицер, свързан с групата "Вагнер", е назначен за командир на руския Западен военен окръг (ЗВО). На 26 декември Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че бившият началник на щаба на Източния военен окръг генерал-лейтенант Евгений Валеривич Никифоров е назначен за нов командир на руския Западен военен окръг и че Никифоров командва руската западна групировка на силите в Украйна от команден пункт в Богучар, Воронежка област.

Генерал Никифоров има боен опит от 2014 г. до 2015 г. като командир на частите на ЧВК "Вагнер" в Донбас.

Руските и украинските сили продължават настъпателните операции по линията Сватово-Кремина.

Украински източници съобщават, че украинските войски водят боеве край Кременна.

Руски източници твърдят, че руските сили са постигнали ограничени успехи североизточно от Бахмут.

Руските сили са продължили наземните атаки в западните покрайнини на град Донецк.

WSJ: Крият лошите новини от Путин, той готов на дългогодишна война

WSJ: Крият лошите новини от Путин, той готов на дългогодишна война

Често докладите към него се "филтрират"

Украински военни представители посочиха, че руските сили може би съсредоточават някои неуточнени сили за настъпателни или демонстрационни операции в Запорожка област и че руските сили се опитват да проведат малки по мащаб разузнавателни операции с цел достигане на десния бряг на Херсонска област.