Прекратяване на огъня във войната на Русия срещу Украйна може да се очаква през 2023 г. и дори още в средата на годината. Това прогнозира бивш генерал от германската армия и НАТО.

Очаквам това да се случи през лятото, когато и двете страни ще кажат, че това не води до никъде, заяви Ханс-Лотар Домрозе пред германската медийна група "Функе". По негови думи най-вероятното време за възникване на такава безизходна ситуация ще бъде между февруари и май.

Това би бил моментът за преговори за прекратяване на огъня, подчерта Домрозе.

Той обаче уточни, че това не означава мир.

Русия няма да прекратява огъня в Украйна за Коледа

Русия няма да прекратява огъня в Украйна за Коледа

Москва не е получавала подобно предложение от Киев

"Прекратяването на огъня означава спиране на стрелбата. Преговорите вероятно ще отнемат много време, ще има нужда от посредник", отбеляза Домрозе и посочи като възможни кандидати за целта генералния секретар на ООН Антониу Гутериш или турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той посочи, че остава единствено решение чрез преговори, което да е приемливо и за двете страни, "дори ако Путин всъщност би искал да има цяла Украйна, а Зеленски би искал да освободи цяла Украйна".

Възможно решение Домрозе вижда в това украинският президент да се откаже от искането за незабавно връщане на територии като Крим към страната и да се договори това да стане след преходен период.

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна

Бахмут е кулминация, но се подготвя офанзива и в Луганска област