Руският президент Владимир Путин повтори двустранната концепция за руската идентичност в реч на 28 ноември: "руската нация" - за която се твърди, че включва руснаци, украинци и беларуси - в центъра на руската идентичност; и по-широк "руски свят", включващ други неизточнославянски етноси както в съвременна Русия, така и в бившата територия на Съветския съюз и Руската империя.

Той произнесе дълга реч за руската идентичност на Световния руски народен съвет на 28 ноември. Путин повтори предишните си фалшиви твърдения, че "руската нация" и хората са съставени от етнически руснаци, беларуси и украинци, които са били изкуствено и насилствено разделени чрез политика грешни изчисления по време и след падането на Съветския съюз, твърдейки, че Русия (държавата) трябва да обедини тази "руска нация".

Путин определи концепцията за Руски мир като обединение на хора, които чувстват духовна връзка с "Родината", смятат себе си за носители на руски език и са носители на руската история и култура, независимо от националната или религиозната си принадлежност.

Путин обаче посочи, че не може да има Русия (като държава) или Руски мир без етнически руснаци и намекна, че настоящите руски граждани и "всички други народи, които са живели и живеят в (Русия)" съставляват Русия. Путин географски определи "Руския мир" като Древна Рус (Киевска Рус), Московското царство, Руската империя, Съветския съюз и съвременната Руска федерация, което показва, че концепцията на Кремъл вероятно също включва "руските сънародници" в Източна Европа , Кавказ и Централна Азия. Путин също така разшири дефиницията си за "западна русофобия", за да включи твърденията за агресия срещу други етноси като татари, чеченци, якути и буряти, в допълнение към етническите руснаци.

Държавният също така призова руските федерални субекти да укрепват и защитават културното и религиозно многообразие на Русия. По-рано Путин очерта подобни дефиниции на "етнически руски народ" в своето есе "Историческо единство на руснаци и украинци" през юли 2021 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин предупреди Запада да не се меси в руските избори

Путин предупреди Запада да не се меси в руските избори

Всеки такъв опит ще се бъде разглеждан като акт на агресия

Речта на Путин от 28 ноември прави ясно разграничение между визията му за руската нация като "триединен народ", съставен от руснаци, беларуси и украинци, докато други регионални идентичности в Русия съставляват Русия като държава и споделен "Руски свят". Птграничаването на руска нация (включително и украинците, доминирано общо от Москва) повтаря дългогодишните оправдания на Кремъл за инвазията си в Украйна и агресията към нейните съседи. Твърдението на Путин, че "западната русофобия" засяга всички етноси в руската държава, вероятно има за цел да събере подкрепа сред руски граждани, които не са етнически руснаци за войната на Путин.

Ръководителят на контролираната от Кремъл Руска православна църква Московски патриарх Кирил заяви, че Русия трябва "съществено да коригира" своите миграционни политики за "запазване на руската култура", подчертавайки възприеманото превъзходство на етническите руснаци спрямо другите регионални етноси.

Кирил твърди по време на реч в Световния руски народен съвет на 28 ноември, че сегашната миграционна политика на Русия позволява на самоизолирани мигрантски общности в Русия да създават "затворени етнически анклави", които "са благодатна среда за корупция, организирана етническа престъпност, нелегална миграция, тероризъм, екстремизъм и напрежение в руското общество".

Кирил заяви, че икономическата продуктивност на мигранта или руското гражданство не го освобождава от изискването да уважава руското общество, народ и традиции. Кирил предупреди, че мигрантите "променят облика на руските градове" и "деформират" уникалните руски езикови, културни и правни традиции. Кирил добави, че печалбите на руските компании не могат да бъдат по-важни от ценностите на руската държава. Забележките на Кирил следват няколко седмици на все по-честа антимигрантска реторика в руското общество и представяне на антимигрантско законодателство от руски официални лица.

Антимигрантската и ксенофобска реторика на патриарх Кирил е по-тясно свързана с политиките на руското правителство спрямо мигрантите и неруските етноси в Русия, отколкото твърденията на Путин за приобщаване към "руския свят".

Руските официални лица изглежда се опитват допълнително да лишат от избирателни права мигрантите, живеещи в Русия, вероятно за да подкрепят продължаващите усилия за принуждаване към военна служба, като същевременно успокояват все по-ксенофобските руски ултранационалисти.

Кремълският новинарски канал ТАСС съобщи на 28 ноември, че руското Министерство на вътрешните работи (МВД) е изготвило предложение за законопроект, който ще създаде режим на "контролиран престой" в Русия за мигранти, които нямат законно основание да останат в страната, включително тези с изтекли или анулирани документи за миграция и тези, които са влезли незаконно в Русия.

Съобщава се, че законопроектът ще предложи следните ограничения за мигрантите в Русия по отношение на режима на контролиран престой: забрана на възможността да регистрират юридически лица и като индивидуални предприемачи, да участват в сделки с недвижими имоти, да купуват и продават превозни средства, да карат кола, да получават шофьорска книжка, откриване на банкова сметка, прехвърляне на пари или сключване на брак.

Съобщава се, че проектозаконът ще изисква от мигрантите, живеещи под режима, да уведомяват властите за своето пребиваване и пътуване от Русия и ще подлага тези, които нарушават ограниченията, на депортиране или задържане в специално заведение.

Ограниченията на предложения статут на миграция вероятно целят допълнително да отчуждят голям брой мигранти от икономическия и социалния живот в Русия и да направят военната служба един от малкото начини за оставане в страната. Руските власти са ангажирани в продължаващи широко разпространени усилия да принудят както мигрантите, така и натурализираните руски граждани да подписват военни договори чрез заплахи с депортиране и загуба на гражданство.

Руските власти също участват в паралелни усилия да принудят мигрантите да се бият в Украйна в замяна на руско гражданство. Предложеният законопроект също така вероятно има за цел да успокои руските ултранационалисти, които все повече призовават за сурови репресии срещу мигрантските общности и се оплакват от руската миграционна политика.

Един руски ултранационалист нарече ограниченията полумерки и призова руските власти да въведат още по-рестриктивни политики спрямо мигрантите.

Изглежда, че Кремъл продължава да се бори да съчетае усилията за увеличаване на руския индустриален капацитет, като същевременно принуждава мигрантите към военна служба и ги демотивира да работят в Русия.

Усилията за умилостивяване на руските ултранационалисти може да обяснят все по-непоследователните и противоречиви политики на Кремъл по отношение на принудата на мигранти към военна служба и нарастващото напрежение върху руската вътрешна работна сила.

Кремъл продължава да се съсредоточава силно върху определянето на информационни условия за предстоящите руски президентски избори през 2024 г. и вероятно ще започне официално "кампанията" на Путин на 14 декември. Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи на 28 ноември, че първият заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко проведе закрита среща с ръководителите на окупационни администрации и неуточнени руски федерални субекти, по време на която даде указания за засилване на подготовката за избори. Съобщава се, че тези директиви включват разпределяне на социална помощ за избирателите от регионалните бюджети и засилващата се риторика за предполагаеми положителни тенденции в руската икономика.

Този докладван фокус върху икономическото благосъстояние е в съответствие с предишни доклади, че Кремъл възнамерява да омаловажава руската война в Украйна преди изборите.

Опитали се да отровят жената на шефа на украинското разузнаване с тежки метали
Обновена

Опитали се да отровят жената на шефа на украинското разузнаване с тежки метали

Информацията е официално потвърдена от ведомството

Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов заяви на 28 ноември, че неуточнени лица са отровили съпругата на ръководителя на ГУР Кирило Буданов Марианна Буданова.

Юсов заяви, че Буданова в момента е на лечение и не може да потвърди или отрече съобщенията за отравяне.

Украинското издание Ukrainska Pravda съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че неуточнени извършители са отровили и други служители. Неуточнен представител на украинските специални служби каза на украинското издание РБК-Украйна, че Буданов не е бил отровен.

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който значително увеличава руските федерални разходи през 2024 г., включително рекордно ниво на разходите за отбрана. На 27 ноември Путин подписа закона за федералния бюджет за 2024 г. и планираните бюджети за 2025 и 2026 г.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи на 27 ноември, че Чечня е сформирала два нови полка и един батальон, подчинени на руското МО, и оперативен батальон, подчинен на Росгвардия.

Рамзан Кадиров праща още 3000 свои бойци на фронта в Украйна

Рамзан Кадиров праща още 3000 свои бойци на фронта в Украйна

Чеченците са добре оборудвани и мотивиране да постигнат резултати

Кадиров твърди, че е посетил полковете "Ахмат-Русия" и "Ахмат-Чечения", както и резервния учебно-стрелков батальон "Шейх Мансур". Кадиров добави, че е посетил и новия оперативен батальон "Байсангур Беноевски" в състава на Севернокавказкия окръг на Родгвардия. Кадиров твърди, че 3000 чеченски военнослужещи, които са преминали обучение в руския университет на Спецназ и имат предишен боен опит в Украйна, попълват новото руско МО и части на Росгвардия. По-късно Кадиров съобщи на 28 ноември, че 200 военнослужещи от оперативния батальон "Байсангур Беноевски" и резервния учебно-стрелков батальон "Шейх Мансур" са завършили обучение в Университета на Спецназ и че 600 допълнителни военнослужещи скоро ще преминат военно обучение. Руски блогъри по-рано критикуваха Кадиров за това, че е кръстил резервния учебно-стрелков батальон "Шейх Мансур" на името на военно-политическа и религиозна фигура в Кавказ, която активно се бори срещу Руската империя в края на 18 век.

Руските източници продължават да преструктурират съществуващите и да формират нови нередовни части, за да подкрепят военните усилия на Русия в Украйна.